Are în jur de 30 de ani, apare și dispare în tăcere, poliția nu a reușit să o găsească, iar oamenii de pe strada Curcanilor din Brașov au dezvoltat o mitologie în jurul misterului fetei din cort.
În luna septembrie, când s-au întors din America unde fuseseră în vizită la niște rude, Anișoara și Mișu Nicolae au observat o schimbare pe dealul din fața casei lor. Cum se termină strada Curcanilor, chiar la poalele pădurii dinspre Tâmpa, sub un nuc, se instalase un cort argintiu.
Li s-a părut ciudat că cineva s-ar putea stabili acolo, pentru că în zonă coboară constant urși și mistreți.
Oamenii din acest colț al cartierul Șchei au tot urmărit să vadă cine e noul lor vecin și au zărit o tânără, “cu un păr lung șaten închis, înăltuță, slăbuță”, căreia îi dau în jur de 30 de ani. Ea a rămas acolo, netulburată, la granița între pericolul din desiș și curiozitatea oamenilor.
“Pare îngrijită, îmbrăcată”, spun cei doi. În vara indiană care a cuprins România anul acesta în octombrie și noiembrie, oamenii au văzut cum, în zilele cu soare, fata a întins rufe la uscat pe cort și pe crengile copacilor. “Cred că le duce undeva să le spele, că aici e un pârâu, dar e murdar”, zice Mișu Nicolae, în vârstă de 54 de ani.
Când a văzut-o pe stradă, bărbatul s-a dus de mai multe ori să stea de vorbă cu ea, însă spune că, de fiecare dată, fata o lua la fugă și se ascundea în niște tufe. “Se pitește, parcă suntem sălbatici.”
Și alți vecini au remarcat întâi cortul mic și, apoi, pe fata care se ferește. Îi evită pe toți, ca și cum pentru pădure ea ar fi om și pentru stradă ar rămâne o creatură a brazilor. Intrigați, oamenii și-au făcut tot felul de scenarii.
Dacă o fi vreo studentă care nu are bani de chirie? Sau o femeie bătută și alungată de soț de acasă?
Din acest colț al Șcheilor, vechiul cartier al breslelor brașovene, un drumeag începe să urce spre Pietrele lui Solomon, un alt fugar celebru, rege încolțit care a scăpat de urmăritorii săi sărind peste prăpastie. Dacă urmezi drumul, ajungi în Poiana Brașov, epicentrul turismului. Oricum, fata nu arată ca un turist, măcar la acest punct lumea a căzut de acord.
În zonă străzii sunt Fântânița Popii și Crucea Mușicoiului, așa că amatorii de natură circulă frecvent pe aici. Odată, Mișu și Anișoara au văzut pe cineva strigând-o pe fată pe numele de “Mihaela”, după care ea a răspuns, apoi a intrat în cort. Nimeni n-ar putea însă să bage mâna în foc că o cheamă ”Mihaela”, așa că ei continuă să se refere la ea ca la ”Fata din cort”.
Încet, încet, peste Brașov a venit gerul. Începe sezonul de schi sus, pe Cristianu. Iar la un kilometru distanță, în Piața Mare a orașului, vecină cu Biserica Neagră, oamenii se amestecă în razele luminoase ale Sărbătorilor. Pe strada Curcanilor, în întuneric, fata din cort continuă să apară și să dispară, tăinuită. “Ne întrebăm ce-i cu ea. Cum poți să stai aici pe frigul ăsta? Au fost și -10, -12, -14 grade noaptea”, spune Mișu.
“Eu am o curte mică, dar aș lăsa-o să își pună cortul în curte, poate o fi vreo iubitoare de natură. Dar să fii atât de iubitoare încât să stai și pe frig?”, intervine soția lui, Anișoara.
Ba chiar ar primi-o la ei în casă, spune femeia, dacă ar fi o fată serioasă. “Ar fi ca și cum ar înlocui-o pe fiică-mea care e în București”.
Tânăra are însă planul ei, nedeslușit de rumoarea mâinii de oameni care, de trei luni, trăiesc în minte cu ea, ca o prezență de care întâi s-au mirat, apoi s-au temut și au sfârșit prin a se oglindi în ea. Unii o cred cu mințile rătăcite, alții îi admiră libertatea de a sta, singură și netemătoare, la cort. E ca și cum fiecare crede despre ea ceea ce se teme sau își dorește despre el.
Au observat că tânăra nu are un program fix, că uneori pleacă “de acasă” dimineața, iar alteori se întoarce la acea oră, ca și cum noaptea a fost altundeva.
Ieri au văzut-o plecând dimineața, îmbrăcată într-o geacă bej, cu căciulă pe cap și un fular mare la gât. “Cobora zâmbind, era happy”, spune Mișu.
S-au gândit să îi dea măcar de mâncare, dar e drept, spun ei, că nu au îndrăznit niciodată să urce până la ea la cort, când ea era acolo. “Dacă are vreun spray paralizant?”, se întreabă Anișoara, care ia în calcul, totuși, toate variantele.
“Ne pasă, dar ne e și frică. Te trezești cu bolovani în geam, mai ales că suntem și aici, la capătul pământului”, intră în vorbă o altă vecină, Maria Calcea, care o vede pe fată pe fereastra casei ei, dar n-a intrat niciodată în vorbă cu ea.
“Astă vară opreau mașini aici cu bărbați și mă gândeam că o folosesc”, zice femeia. Era la puțin timp după cazul Caracal și lumea își reflectă starea în tăcerea fetei. Cortul a ajuns un soi de cutie de rezonanță a micii comunități brașovene.
Mișu spune că prima dată au sunat la poliție să semnaleze cazul, în luna octombrie. Traian Moldovan, vecinul lor care e polițist în rezervă, s-a dus personal la șeful Secției de Poliție 1 din Brașov să îi descrie situația.
“Bănuiesc că o fi din vreo sectă, o fi dată afară din casă, o fi bolnavă psihic, o fi vreo depresie”, spune, circumspect ca un om trecut prin multe, Traian Moldovan.
Alina Ivan, de la I.P.J Brașov, a confirmat pentru Libertatea că acest caz este în atenția Poliției de 10 zile și că la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje, “atât dimineața, cât și seara”, de mai multe ori, dar că nu au găsit niciodată pe nimeni la cort.
Nu avem certitudinea că cineva locuiește acolo sau doar se duce acolo ocazional.
Alina Ivan, purtătorul de cuvânt al I.P.J Brașov:
Și pentru poliție apariția e un mister, dar, între atâtea evenimente concrete și lesne de încadrat în Codul Penal, fata calmă din cort rămâne, logic, o circumstanță care e în atribuțiile cui? Răspunde poliția sau poliția locală? Polițiștii locali au venit și ei.
Bărbații în uniformă au deschis cortul, descoperind în el: o carte de rugăciuni, o căpățână de usturoi, o trusă de unghii, un ceai de cimbrișor, haine, un sac de dormit, dar niciun act de identitate sau alt obiect care să o identifice pe fată.
“O să continuăm căutările până o găsim. Trebuie ajutată într-un fel sau altul”, spune purtătorul de cuvânt.
Alina Ivan a adăugat că după ce va fi identificată, în funcție de caz, tânăra va fi dusă într-un centru pentru persoane fără adăpost sau va fi internată într-un spital.
Din când în când, presa lumii publică o știre despre câte un copac pe care un om furios vrea să-l distrugă, turnându-i benzină, apă sărată sau otravă la rădăcină.
Cercetătorii susțin că unul dintre efectele otrăvirii copacilor este acela că pomii nu mai sunt în stare să discearnă între anotimpuri.
Asta i s-o fi întâmplat fetei de la marginea pădurii, se întreabă, ieșiți la porți, oamenii de pe strada Curcanilor? Poate că i-a pus cineva venin la rădăcină și nu simte că s-a schimbat anotimpul. Poliția a spus că azi va face o nouă razie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro