„Mulți dintre cei care au intervenit acolo nici nu aveau ce căuta la muncă, locul lor era lângă familie, acasă. Mulți dintre ei au lucrat ieri în contul concediului de odihnă de luna asta. Acum înțelegeți la ce poate duce încălcarea drepturilor fundamentale de repaus, concediu și viață privată?”, întreabă retoric pompierul Ionuț Stan.
Acesta a început să-și ceară aceste drepturi în instanță din 2016, dar a pierdut acel proces pentru un viciu de procedură. În acest moment pompierul spune că se reprezintă singur. El cere drepturi bănești pentru orele suplimentare care nu ajung niciodată să fie recuperate prin repaus, așa cum prevede legea: „Dacă un pompier militar lucrează într-o lună 184 de ore, iar norma de lucru este de 160, lui îi vor fi compensate doar 8 ore suplimentare, nu 24. Restul de 16 ore le recuperează în timpul liber, adică în repaus. Se compensează prin timp liber sau bani doar o treime din numărul de ore suplimentare, restul dispar fără să avem vreun beneficiu real”.
Efectul asupra cetățeanului al faptului că pompierul e „obosit, bolnav sau fără motivație”
Stan spune și că situația trenează de opt ani. „Știați că nu avem concediul de odihnă și concediul medical plătit de peste 8 ani? Sau că recuperăm ore suplimentare în timpul nostru liber? Gândiți-vă la efectele unui astfel de mediu de muncă și program asupra sănătății fizice și psihice ale unui salvator. Și dacă nici asta nu contează, gândiți-vă la efectul indirect asupra cetățeanului care are nevoie de pompierul ăla obosit, bolnav sau fără motivație profesională”, a spus acesta pentru Libertatea.
Din informațiile pe care le are, colegii lui care au intervenit la Crevedia aveau multe ore lucrate la rând pe care nu le-au recuperat ulterior. „Orice minut petrecut de un pompier la muncă reprezintă risc, gândiți-vă ce înseamnă să lucrezi 200 de ore sau 240 și să ți se compenseze 160, sau să ai concediu de odihnă 10 zile din lună și să fii obligat să lucrezi tot 160 de ore. În situația asta s-au aflat colegii ieri”, explică Ionuț Stan.
Acesta spune că în cadrul IGSU există de multă vreme propunerea ca programul să fie schimbat de la 24/48 la 24/72.
El atrage atenția și asupra echipamentului pe care îl purtau pompierii de aseară. „Căștile topite ieri sunt ceva mai bune, dar gândiți-vă că 50% dintre noi avem căști mult mai proaste”, punctează acesta.
În urma exploziilor de la Crevedia, două persoane au decedat și 56 au fost rănite. Dintre răniți, 43 lucrau în Ministerul Afacerilor Interne: 39 de pompieri, 2 polițiști și 2 jandarmi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
nicoleta1 • 28.08.2023, 20:45
Da ,trebuie gasit un tap ispasitor si acela nu va fi cel cu relatii si bani multi ci va fi un amarit
nicoleta1 • 28.08.2023, 20:44
Deci pina la urma tot salvatorii sunt de vina nu fiul primarului din Caracal
Sorin56 • 28.08.2023, 20:42
Aceasta e o dovadă clară că la conducerea tuturor instituțiilor sunt incompetenți. Aici nu e vorba de “Doamne ferește”, este vorba că un incapabil numit politic, ajunge să dispună asupra vieții și sănătății celor pe care îi conduce. Rău am ajuns