Fix în urmă cu un an, pe 15 mai 2020, a fost decretată starea de alertă în România și a fost impusă obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice, inclusiv pe stradă.

Măsura, pe care specialiștii în sănătate publică au decretat-o ulterior ca fiind definitorie în prevenirea infecției cu COVID, a fost cu greu acceptată și respectată de toți românii.

O sumedenie de oameni au suferit. Cei mai radicali, protestatarii antimască au strigat „Jos botnița!”. Oamenii au reclamat, just, lipsa resurselor financiare pentru cumpărarea lor sau pur și simplu au încercat să treacă peste ignorând pericolul. Majoritatea însă s-a conformat și acești oameni s-au numit cu mândrie, între ei, responsabili.

De astăzi, pentru toți masca a dispărut din spațiile libere.

Sus, Piața Unirii vineri – toți oamenii poartă mască pe stradă. Jos, Piața Unirii sâmbătă – în prima zi de relaxare, cei mai mulți oameni au renunțat la mască

Așa arată imagini două zone pietonale intens circulate din București, în ultima zi de restricții și în prima zi de relaxare: Zona Unirii și Piața Romană. Vineri, pe trotuare, la ieșirile de la metrou, 9 din 10 persoane respectau regula, cei fără mască sau cu ea purtată incorect fiind extrem de puțini. 

Sus, Piața Romană vineri – toată lumea respectă restricțiile și poartă mască. Jos, Piața Romană sâmbătă – nimeni nu mai poartă mască

Sâmbătă dimineață, oamenii au respectat schimbarea regulii. 9 din 10 persoane nu mai purtau mască, cei care continuau să se protejeze fiind excepții.

În grupuri de cinci, șase persoane, cupluri sau persoane singure, bucureștenii au ales să renunțe la mască. „Nu am crezut că vom fi liberi atât de repede”, a spus cu zâmbetul pe buze unul dintre trecători.

Un an pe repede-înainte…

 
 

Urmărește-ne pe Google News