• Acest articol face parte dintr-o serie în care Libertatea analizează câți bani încasează partidele politice și cum îi cheltuiesc.
  • În cazul PSD, acesta ia 19,6 de milioane de euro pe an, din care 50% merg la presă, în primul rând spre site-urile televiziunilor.
  • PNL ia 17 milioane de euro pe an, din care 70% merg la presă.
  • USR încasează 9 milioane de euro pe an, din care aproximativ un milion de euro merge la presă, în special pe internet.
  • Cum stau lucrurile la AUR, cel care încasează 4 milioane de euro din buget, aproximativ 87% din toți banii săi? Ziarul a analizat sumele și numele firmelor din raportul partidului pe 2022, depus la Autoritatea Electorală Permanentă și a discutat cu Marius Lulea, responsabil de sfera financiară a partidului.
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea. Foto: Hepta

Pe pagina de Facebook a site-ului 60m.ro, la secțiunea „evidențiate”, apar, în ultima săptămână, două postări cu mesajul: „Gabriela Firea e terminată ca om politic după protestul AUR”. 

Videoul și o postare fac referire la proiectul de lege privind prevenția separării copiilor de familie. Nu sunt singurele materiale care o vizeaza pe Gabriela Firea, prim-vicepreședinte PSD.

„Pentru a intra în grațiile Bruxelles-ului, doamna Firea s-a gândit că ar fi bine ca și România să aibă un «Barnevernet», instituție care preia copiii cu forța din sânul familiei pe model occidental”, este un text postat pe site-ul 60m.ro.

Postarea de pe site dezvăluie la final și o potențială miză a scandalului: „AUR pregătește în culise un candidat-surpriză cu notorietate publică pentru candidatura la Primăria Capitalei, fapt ce va arunca în aer jocurile politice puse la cale de PSD și PNL. Gabriela Firea are șanse mari să piardă din nou la alegerile locale din București în 2024”.

Firea a postat mesaje, în replică la propaganda AUR, în care susține că „nu sunt luați copiii din familiile sărace”, „nu exportăm copii” și „nimeni nu va lua copiii românilor și nici nu-i va înscrie în baze de date pentru a-i scoate din țară”.

Pe 9 mai 2023, în Comisia de Politică Economică din Camera Deputaților, deputatul PSD Gheorghe Șimon a avut curiozitatea să-l întrebe pe cameramanul care asculta de comenzile lui George Simion de la ce agenție de presă este.

„De la 60m.ro”, a venit scurt răspunsul. Deputatul i-a spus că nu a auzit de această agenție de presă sau site.

Site-ul menționat promovează toate mesajele Alianței pentru Unirea Românilor, mitingurile și acțiunile partidului.

DGI Multimedia Design, una dintre firmele intermediare în relația cu presa

Oficial, site-ul nu are un contract direct cu AUR. Partidul chiar a negat, într-un răspuns din 2022 pentru Europa Liberă, că plătește pentru promovarea în presă.

„Pe scurt, 60m.ro aparține unei firme. Nu știu exact care, cred că DGI. Nu sunt plăți de la partid pentru activitatea de pe site, dar toată lumea, inclusiv simpatizanții, îl consideră un site favorabil AUR”, a declarat prim-vicepreședintele Marius Lulea pentru Libertatea.

DGI Multimedia Design SRL, firma menționată de Lulea, e cea care are contract direct cu Alianța pentru Unirea Românilor. Suma încasată anul trecut de DGI a fost de aproximativ 22.000 de euro (114.105 lei). DGI a avut contract cu AUR și în 2021. Firma din Iași s-a ocupat și de o parte a campaniei online a AUR de la alegerile parlamentare din 2020.

Cum funcționează agențiile de publicitate

Agențiile de publicitate, de media, sunt o verigă general acceptată în relația dintre clienți și presă. Clienții pot fi firme, partide politice sau alte entități. 

În general, ele reprezintă mai mulți clienți și, descriind procesul în termeni simpli, agențiile le alcătuiesc clienților planuri de media, repartizându-le banii la mai multe televiziuni, site-uri sau publicații, ca să atingă o țintă de audiență cumulată. 

În cazul partidelor, nu se poate cumpăra publicitate pe televiziuni decât în anii electorali. Unele partide, PSD și PNL în primul rând, potrivit monitorizărilor Libertatea, dau foarte mulți bani site-urilor de televiziuni în perioadele neelectorale, „pentru că, de fapt, ne interesează bunăvoința televiziunilor”, după cum au explicat politicieni din vârful ambelor partide, în discuții confidențiale cu ziarul.

La AUR, ca și la USR, banii, mult mai puțini, merg prioritar către internet. La AUR, în afară de DGI, există și o altă firmă, MediaPress Unirea SRL, care lucrează pentru promovarea digitală. A încasat de la AUR 120.000 anul trecut. 

Parlamentarii dau și ei bani către 60m.ro „și către alte site-uri, nu e niciun secret”

„Este vorba despre administrarea site-ului partidului, publicitate pe rețelele de socializare, undeva la vreo mie de euro pe lună în medie, administrarea și plata unor softuri pe care le utilizăm pentru organizarea comunicării”, a precizat Marius Lulea pentru Libertatea, despre ambele firme care lucrează pentru AUR.

60m.ro, unul dintre site-urile cu care colaborează AUR

Pe lângă banii încasați de DGI Multimedia Design SRL de la partid, prim-vicepreședintele AUR a precizat că există și contracte cu parlamentarii Alianței.

„La redacția 60m.ro și mai sunt câteva site-uri, nu este niciun secret, parlamentarii AUR au contracte. Nu este o sumă mare pentru că nu avem mulți parlamentari. Contractele sunt undeva până în 2.000 de lei cu tot cu TVA și sunt declarate la Parlament în sumele forfetare”, a adăugat Lulea.

Pe pagina de Facebook a 60m.ro, există următoarea descriere: „o redacție de știri liberă, cu români tineri și patrioți, nesupusă niciunei subor”, probabil o prescurtare involuntară de la „niciunei subordonări”. 

Un alt site, 4media.info, care publică aproape aceleași gen de articole ca 60m.ro, este asumat integral de Marius Lulea.

„Nu există nicio legătură între 4media și firmele DGI sau Mediapress. Portalul 4media.info aparține uneia dintre firmele la care sunt acționar”, a susținut prim-vicepreședintele AUR, firmă care are ca principală responsabilitate să se ocupe de finanțele partidului.

O altă firmă din Voluntari, care a avut în 2022 un profit de 107.889 de lei, a avut contracte de 65.000 de lei cu AUR. Numele ei este Timpul Info Magazin SRL.

Toți banii folosiți pentru promovarea în presă de AUR provin din donații și cotizații, nu din subvenția de la buget.

Donații de aproape 900.000 de lei și cotizații de peste două milioane de lei

O analiză a sumelor încasate de AUR din cotizații în 2022 arată că majoritatea celor care sprijină partidul preferă să plătească cash. 

Există o teorie printre unii dintre susținătorii AUR potrivit căreia UE și „forțele oculte” doresc să elimine plățile cash și să fie permise doar cele cu cardul.

„Nu este preferat acest sistem de către conducerea partidului, noi le recomandăm să facă donațiile în contul partidului, însă coordonatorii județeni adoptă sistemul de colectare dorit de membrii de partid sau simpatizanți. Adică dacă o persoană dorește să doneze cu numerar, iar românilor încă le place numerarul, nu poate fi refuzată”, a explicat Marius Lulea pentru Libertatea.

AUR are trei surse majore de venit:

  • subvenția de la bugetul de stat – 19,9 milioane de lei în 2022
  • donațiile – 885.000 de lei
  • cotizațiile – 2,02 milioane de lei

În contul Alianței pentru Unirea Românilor se aflau, potrivit oficialilor partidului, peste 39,3 milioane de lei (8 milioane de euro) pe 12 mai 2023.

Printre cotizanții partidului se remarcă parlamentarii și liderii. Mulți aleși AUR au cotizat cu sume de ordinul zecilor de mii de lei.

  • George Simion – 12.050 de lei
  • Dămureanu Ringo – 12.000 de lei
  • Claudiu Târziu – 5.000 de lei
  • Antonio Andrușceac – 10.000 de lei

La capitolul donații se remarcă prințul Dimitrie Sturdza cu 49.000 de lei.

Printre cei care au primit bani de la AUR este chiar Marius Lulea, prim-vicepreședintele partidului. El a declarat că bani primiți de el reprezintă o restituire după ce a împrumutat partidul cu 100.000 de lei, deoarece nu existau în acel moment destui bani pentru a acoperi cheltuielile.

„Am făcut împrumutul cu acte notariale. Ulterior, suma a fost rambursată etapizat, iar astăzi datoria este închisă”, a spus Lulea.

AUR a cumpărat TIR-uri, microbuze și 10 Dacii pe GPL

Inițial, conducerea AUR a decis să nu utilizeze banii încasați ca subvenție de la bugetul de stat. 

Din decembrie 2020, când a primit primii bani de la buget, primele plăți din acești bani au fost făcute în 2023 și au fost folosite pentru mai multe automobile. Mai exact, în februarie 2023, apare o primă plată de 4,3 milioane de lei. 

George Simion a precizat că acești bani sunt folosiți pentru achiziționarea a trei TIR-uri care vor face parte din caravana medicală a AUR. Suplimentar, pentru această caravană au fost contractate și 10 Dacii Logan GPL, cu o valoare de aproape 700.000 de lei.

„Decide domnul președinte care este destinația. De principiu, trebuie să asigure suportul necesar colegilor care vor face propagandă în caravana mobilă”, a explicat Lulea pentru Libertatea.

AUR a comandat și 21 de microbuze, de tip 8 plus unu locuri, care urmează să fie recepționate la finalul lunii mai sau începutul lunii iunie. Ar vrea să le doneze școlilor, ceea ce legea nu permite. AUR a spus că intenționează să le cumpere și să le ducă în fața Guvernului pentru a forța Executivul să modifice legea.

În total, valoarea tuturor mașinilor comandate de AUR se apropie de 9 milioane de lei, potrivit informațiilor primite de redacție din partea lui Marius Lulea, responsabilul cu achizițiile.

Pentru sediul central din apropierea Guvernului, Alianța plătește o chirie de aproape 20.000 de lei lunar, potrivit conducerii partidului. AUR nu a primit, până în acest moment, un sediu de la RAAPPS.

Cum s-a ajuns să se ofere bani de la buget partidelor

AUR a militat pentru eliminarea subvenției pentru partidele politice și posibilitatea ca din banii de subvenție să poată fi construit un spital. Ambele propuneri ale Alianței au fost respinse în Parlament de Coaliția PNL – PSD – UDMR. Finanțarea partidelor de la buget a venit ca soluție după ce, în deceniile anterioare, partidele erau finanțate majoritar „la negru”. 

Oamenii de afaceri care ofereau banii partidelor primeau, la schimb, contracte publice, supraevaluate, tot procesul „la negru” fiind ilegal și, după cum a susținut și mediul economic, perturbator inclusiv pentru competiția economică. Așa că s-a ales metoda furnizării de la bani de la buget, una larg întâlnită în democrații.  

Odată cu banii de la buget a apărut însă un fenomen pe care atât societatea civilă, cât și susținătorii mai multor partide, USR și AUR în primul rând, dar și partenerii internaționali ai României l-au amendat: foarte mulți dintre acești bani, zeci de milioane de euro pe an în total, ajung la presă, în special la site-urile televiziunilor. 

Nocivitatea democratică a volumului și a felului netransparent în care se dau banii guvernamentali și politici pentru presă reprezintă unul dintre puținele domenii unde, de pildă, AUR, USR, opinia oficialilor UE sau ai SUA coincid. 

Sumele foarte mari conduc la „autocenzură” față de Putere, conform unei declarații recente a ambasadoarei SUA în România, Kathleen Kavalec. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News