Premierul Florin Cîțu și-a prezentat luni intențiile în cadrul unei reuniuni cu liderii PNL.

Principalele măsuri vizate sunt:

  • Înghețarea pensiilor. Acestea au fost majorate cu 14% în septembrie 2020. Premierul Florin Cîțu a declarat în repetate rânduri că pensiile sunt deja majorate, lăsând astfel să se înțeleagă că nu va exista o creștere în acest an. Informația a fost confirmată de către Ludovic Orban, președintele PNL, care susține că următoarea majorare a pensiilor va fi realizată de la 1 ianuarie 2022. „Pensiile vor creşte de la data de 1 ianuarie 2022. La baza creşterii punctului de pensie stă formula care a existat în Legea 263 şi anume compensarea în proporţie de 100% a pierderii puterii de cumpărare, ca urmare a inflaţiei şi de asemenea creşterea puterii de cumpărare prin creşterea punctului de pensie cu 50% din creşterea salariului mediu brut pe economie”, a spus Orban, la Parlament.
  • Voucherele de vacanță vor fi tăiate, însă vor putea fi folosite cele emise în 2019 și 2020 și nefolosite. Prin această măsură se vor economisi 1,2 miliarde de lei, conform Digi24. Potrivit G4Media, există mai multe scenarii cu privire la acestea: fie eliminarea totală, fie doar pentru administrația centrală, urmând ca la nivel local, fiecare unitate să decidă conform propriului buget.
  • Normele de hrană vor fi reduse. Măsura ar urma să economisească 800 de milioane de lei.
  • Subvențiile pentru studenți vor fi reduse. Se va reveni cel mai probabil la sistemul de până în 2016, când studenții primeau un număr limitat de călătorii gratuite cu trenul.
  • Sporurile bugetarilor vor fi plafonate. Anterior, Cîțu a anunțat că acestea vor fi reduse. Sporul de 30% acordat prefecturilor nu va mai fi acordat.
  • Nu se vor mai acorda subvenții companiilor de stat aflate pe pierdere dacă nu vin cu planuri de restructurare. Premierul Cîțu s-a declarat nemulțumit că nu a primit propuneri de restructurare, conform surselor citate.
  • Scad subvențiile pentru partide cu 30%. Măsura fusese anunțată anterior de vicepremierul Dan Barna.

Ce se mai dezbate

Pe lângă acestea, alte măsuri sunt încă în discuție:

  • Majorarea alocațiilor. Autoritățile au anunțat la finalul anului trecut că acestea vor fi crescute cu 20%, în tranșe de câte 10%.

Libertatea a scris de curând că Guvernul trebuie să găsească 6 miliarde de euro pentru a compensa reducerea deficitului bugetar de la 9,79% din PIB, cât a fost în 2020, până la 7% din PIB, cât s-a înțeles Executivul cu Comisia Europeană.

Patronatele din turism: „Ne-a lovit ca un ciocan în cap”

Dumitru Luca, președintele patronatului Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România, spune că Guvernul a promis anterior că nu va elimina programul și cere autorităților „să se trezească în ceasul al 12-lea‟.

„Am fost asigurați că se vor acorda și în acest an, noi am cerut program multianual. Acum să vedem așa ceva, ne-a lovit ca un ciocan în cap. Guvernul și-a pierdut și ultima brumă de credibilitate. Acum voucherele de vacanță sunt puse în aceeași oală cu sporul de calculator și sporul de Covid ale bugetarilor‟

Dumitru Luca, președintele ANAT:

Dumitru Luca spune că aproape o treime din structurile de cazare vor avea de suferit din cauza măsurii.

„Era singura măsură proactivă. Dacă se va tăia, chiar se va pune cruce turismului românesc. Sunt 30% din structurile de cazare care trăiau numai din vouchere. Modelul începuse deja să fie preluat de alte state, e luat în calcul de Cehia și Italia. La fiecare leu cheltuit cu tichete, 41 de bani se întorceau la buget. Ce era de reglat era accesul firmelor private, pentru că numai bugetarii primeau”, mai spune acesta.

Președintele Uniunii Studenților din România: „O decizie tristă”

Alexandru Vasile – președintele Uniunii Studenților din România – spune că studenții sunt deja afectați de pandemie, iar mulți fac naveta.

„Nu e prima oară când autoritățile încearcă asta, au mai vrut și în 2017, și în 2019 a dorit doamna Dăncilă. Vom negocia și acum. Mulți studenți nu au bani, fac naveta, mai ales cu pandemia. Decizia e și mai tristă deoarece anul trecut am rezolvat ca studenții să cumpere biletele de tren online. Am făcut un pas spre digitalizare și acum ei vor să oprească totul‟, a spus Alex Vasile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News