Astronomii au determinat că aproximativ 70% din meteoriții intrați în atmosfera noastră au provenit de la doar trei grupe de asteroizi. Aceste grupe s-au aflat pe principala centură de asteroizi din sistemul nostru solar, situată între Marte şi Jupiter.
Cercetătorii au reuşit să stabilească originea celei mai mari părţi din zecile de mii de meteoriţi cunoscuţi care au lovit Pământul. Cu ajutorul a trei proiecte de cercetare, oamenii de știință au reușit să realizeze simulări prin care au reconstruit formarea şi evoluţia familiilor de asteroizi care orbitează Soarele din centura principală de asteroizi.
„Este un grup de asteroizi care au orbite similare întrucât au fost fragmente create în timpul unei coliziuni între doi asteroizi”, a declarat astronomul Miroslav Broz, de la Universitatea Charles din Praga.
El este și autorul principal a două dintre studiile publicate în revistele Nature şi Astronomy and Astrophysics.
Video: Ultimele cadre luate de misiunea „Rosetta” de pe suprafața cometei „67P/Churyumov-Gerasimenko”
Sursa: Agenția Spațială Europeană (ESA)
Familia de asteroizi Massalia s-a format în urmă cu 40 de milioane de ani
Coliziunile care se petrec între elementele principalei centuri de asteroizi produc fragmente de rocă care zboară la întâmplare prin spaţiu. Unele au ajuns și pe Terra.
„Deşi sunt cunoscuţi peste 70.000 de meteoriţi, doar 6% au fost identificaţi în mod clar, în urma analizei compoziţiei, ca provenind de pe Lună, Marte sau Vesta, unul dintre cei mai mari asteroizi din centura de asteroizi. Originea celorlalţi meteoriţi a rămas neidentificată”, a precizat astronomul Michaël Marsset, de la European Southern Observator.
Familia de asteroizi Massalia, formată în urmă cu circa 40 de milioane de ani, este responsabilă pentru o clasă de meteoriţi denumiţi condrite de tip L, care reprezintă 37% din meteoriţii cunoscuţi ajunşi pe Terra, a descoperit cercetarea. Familia Karin, formată în urmă cu 5,8 milioane de ani, precum şi familia Koronis, formată în urmă cu 7,6 milioane de ani, sunt la originea unei clase de meteoriţi denumiţi condrite de tip H, care reprezintă 33% din meteoriţii cunoscuţi ajunşi pe Terra, se mai arată în studiu.
Un alt procent de 8% dintre meteoriţi ajunşi pe Terra provin din familiile de asteroizi Flora şi Nysa, din principala centură de asteroizi, mai arată studiul. De asemenea, circa 6% din meteoriţi provin din Vesta. O cercetare anterioară a arătat că mai puţin de 1% dintre meteoriţi provin de pe Marte sau Lună.
O parte din meteoriţii care au aterizat pe Terra pot oferi indicii despre istoria timpurie a sistemului nostru solar. Aceştia sunt resturi primordiale dintr-o perioadă anterioară formării planetelor într-un imens disc de materie – denumit disc protoplanetar – care se rotea în jurul unui soare nou format.
„Condritele sunt meteoriţi primitivi care şi-au păstrat în mare parte compoziţia iniţială de la formarea lor în protodiscul nostru planetar”, a declarat Marsset.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!