La data de 11 august 2021, doi copii au căzut de la etajul al zecelea și au murit, după ce au rămas nesupravegheați. S-a întâmplat în Ploiești, iar cei mici aveau în jur de 2 ani. Mama lor era în live, pe Facebook, în momentul în care a avut loc accidentul și s-a sesizat abia când i-a bătut poliția la ușă.

Mama, Andreea, a găsit în camera copiilor geamul deschis, masa trasă sub el, iar lângă, salteaua de pe pat. În casă mai erau fiul ei cel mare, de 5 ani, și o prietenă, Alina. Aceasta din urmă a spus că băiatul rămas în viață a tras salteaua și masa pe care au urcat gemenii.

„Mama și-a omorât copiii prin neglijență”

La două zile de la accident, Mirela Vaida și-a început emisiunea vorbind despre superstiții, aluzie la data de 13: „Din păcate, nu e nevoie de superstiții ca să se întâmple tragedii”, a spus ea, în introducere.

Invitați în studio: Alina Petre, consilieră pentru dezvoltare personală, și Sorin Ovidiu Bălan, jurnalist. Prin apel video, străbunica femeii plânge și dă vina pe Alina, prietena Andreei, pentru moartea copiilor. Intră apoi în direct prin telefon și mama tinerei.

Cei din studio încep să le chestioneze pe femei. Redăm o parte din dialog:

Mirela Vaida, prezentatoarea emisiunii

Mirela Vaida: Doamnă, eu înțeleg că dumneavoastră nu puteți accepta faptul că fiica dumneavoastră și-a omorât copiii. (…) Realitatea este că fiica dumneavoastră, mama acestor gemeni, și-a omorât copiii, doamnă. Și-a omorât copiii prin neglijență. Este tot o formă de a omorî copiii și o să vă spun de ce. (…) Fiica dumneavoastră asculta manele la maximum pe internet, pe Facebook.
Mama femeii: (…) Cum să-i omoare ea? Da, aveți dreptate, nu s-a uitat la copii, dar nu că i-a omorât ea.
Mirela Vaida: Eu constat că de data asta, nu vă supărați, autoritățile și-au făcut treaba. (…) Ați plecat, ați lăsat copiii pe mâna mamei lor și ați plecat înapoi în Italia. Și copiii, doamnă, au murit. Deci, până la urmă, cine răspunde?
Alina Petre: (…) De ce nu vă asumați că din cauza acestei familii, a dumneavoastră și a fiicei dumneavoastră, au murit doi copii nevinovați? Avem și noi copii mici și îi păzim ca pe sfintele moaște. Nu vă închipuiți ce responsabilitate înseamnă. Ați scos copiii ăștia la cerșit, i-ați umilit de mici, i-ați folosit pentru resurse financiare. Ăsta este adevărul!

A fost doar prima emisiune dintr-o serie în care la „Acces Direct” s-a dezbătut cazul gemenilor. Pe parcurs, în funcție de invitați, vinovații găsiți de prezentatoare și de cei din platou se schimbă. La fel și ipotezele privind moartea copiilor. Sunt de vină, pe rând, mama, rudele ei, prietena femeii, iar la un moment dat, a fost arătat cu degetul copilul de 5 ani rămas în viață.

Un lucru a rămas constant: inducerea ideii că moartea celor mici a fost, de fapt, o crimă. Ancheta autorităților, singurele care pot stabili ce s-a întâmplat, este încă în desfășurare.

Scenele din emisiunea de la Antena 1 au fost semnalate și de jurnalista Diana Oncioiu, pe pagina sa de Facebook.

Au reconstituit incidentul în studioul emisiunii

În ediția din 6 septembrie, mama gemenilor vine pentru prima dată în studio. Prezintă o voce din off: „Mama gemenilor pare îngenuncheată după moartea îngerașilor. Cine este vinovat pentru această tragedie?”. În imagini, femeia apare plângând în genunchi, pe trotuarul din fața blocului în care locuiește, acolo unde au căzut copiii. Pe burtieră, incidentul este pus sub semnul întrebării: „Moartea gemenilor, accident sau omor?”.

„Confruntare incendiară”, mai spune vocea din off, care anunță un interviu cu părinții Alinei, prietena mamei care se afla în apartament în seara incidentului. „Alina, vinovată pentru moartea gemenilor?”, „Mama, prostituție? Copiii, încuiați în casă?”, sunt burtierele care apar în continuare pe ecran.

Mama copiilor este filmată din toate unghiurile sărutând asfaltul, cu ochii în lacrimi. „Vă pupă mami!”, spune ea la un moment dat.

În timpul emisiunii difuzate în direct, femeia este pusă să arate felul în care era așezat mobilierul în camera copiilor și cum a găsit încăperea după ce a aflat că cei mici au căzut de la etaj. În studio au fost aduse un pat, o masă și o noptieră. Mirela Vaida o îndeamnă: „Arată-ne unde era masa. Și ce distanță era între saltea și masă?”.

Ajutată de asistenta Mirelei Vaida, femeia începe să mute mobilierul.

Scena s-a repetat și următoarea zi, 7 septembrie, de data aceasta cu prietena mamei, Alina, de 19 ani.

„Nu vreau să văd două prostituate că se bat în platou”

Pe platou este adusă apoi și Andreea, iar cele două femei încep să se certe și sunt la un pas să se lovească una pe alta.

„Parcă am știut că se va întâmpla asta! V-am zis de la început că o să fie greu cu amândouă în platou. Nu vreau să văd două prostituate, care se acuză de droguri una pe alta, că se bat în platou. Eu nu îmi doresc să aflu decât ce s-a întâmplat cu cei doi copii”, li se adresează vedeta Antena 1.

Este învinuit copilul de 5 ani!

La finalul emisiunii, vedeta lansează o nouă ipoteză a morții gemenilor:

Există oare – mi se face pielea de găină gândindu-mă doar că ar putea fi posibil așa ceva – posibilitatea ca cel mare, băiatul de 5 ani, să fi favorizat căderea acestor doi copii mai mici? Din gelozie, de invidie, de ce se întâmplă între frați? Sunt doar ipoteze.

Mirela Vaida:

Mama pusă la zid că și-a aruncat copiii de la balcon

În următoarele trei emisiuni, din 8, 9 și 10 septembrie, mama este pusă la zid și acuzată că și-a omorât copiii.

„De unde știm noi că tu nu ai făcut acest gest abominabil, ți-ai aruncat copiii pe geam, după care, liniștită, că erai și băută, erai și drogată, asta spune prietena ta, (…) te duci frumos în pat și faci live?”, i se adresează Mirela Vaida mamei.

Urmează apoi un dialog, în care mama copiilor vorbește de două ori despre sinucidere.

Mirela Vaida: Credeți-mă, este înfiorător. Am văzut balustrada aia îndoită de corpul copilului tău (începe să plângă) și tu nu ai nici cea mai mică remușcare? Tu nu ai niciun sentiment matern, o lacrimă. Tu din ce ești făcută? Nu ai niciun sentiment matern? Tu ți-ai iubit vreodată copiii ăștia?
Andreea: Eu nu dorm nopțile și mă gândesc la ce s-a întâmplat. Vreau să aflu ce s-a întâmplat cu ei. (…) Doamna Mirela, numai eu știu ce e în sufletul meu. Dacă era ceva adevărat, nu mai eram aici. Dar gândiți-vă că e vorba de copiii mei.
Mirela Vaida: Care nu mai sunt.
Andreea: Care nu mai sunt. Îmi vine câteodată în cap să mă omor, că nu mai pot.
Mirela Vaida: De ce abia acum ai început să plângi și o săptămână întreagă nu ai plâns? Adică acum când s-a vorbit de bărbatul ăla ai început să plângi, dar când s-a vorbit de copiii tăi… Tu ar trebui în fața lui Dumnezeu să faci tot ce poți să fii iertată de toate păcatele astea pe care le-ai făcut nu doar cu copiii tăi, cu tine, cu viața ta, cu viciile tale, cu felul în care tu ai trăit până acum. Ar trebui să te îndrepți, să te duci mai mult către Dumnezeu. Nu mai începe cu amenințări că nu știi ce faci cu viața ta. Tu trebuie să-ți îndrepți viața.
Andreea: Îmi vine să-mi pun ștreangul de gât.
Mirela Vaida: Nu mai spune așa. Te lupți până îți arăți nevinovăția. (…) Tu nu face lucruri doar pentru că una (Alina, n.r.) spune lucruri la televizor. Ea poate să mintă.

Ce spun ONG-urile, psihologii și specialiștii media despre acest caz?

CNA s-a autosesizat

În urma edițiilor „Acces Direct” difuzate de postul Antena 1, Consiliul Național al Audiovizualului s-a autosesizat. Cristina Pocora, noua președintă a forului, a declarat pentru Libertatea că există înregistrate și mai multe reclamații făcute de cetățeni, iar CNA urmează să le discute curând. Pocora face apel la cetățeni să sesizeze orice lucru nepotrivit pe care-l văd la TV.

„E mult mai importantă o sesizare la CNA decât un mesaj de indignare pe Facebook. Uneori le vedem și noi, dar 11 membri nu pot urmări toate posturile TV de dimineața până seara”, a punctat Pocora. 

Centrul pentru Jurnalism Independent: „Sunt încălcări grave ale legii și eticii profesionale”

De cealaltă parte, și specialiștii media spun că publicul trebuie să sancționeze mai des ceea ce vede la televizor. La fel și jurnaliștii înșiși. Dar responsabilitatea revine în primul rând CNA-ului, care „în acest moment nu funcționează”.

„Noi avem probleme cu modul în care arată spațiul audiovizual. CNA nu funcționează și asta se vede în lipsa de calitate și de respect pentru standarde în unele materiale TV și radio. CNA ar trebui să urmărească și să judece derapajele mult mai repede”, spune Cristina Lupu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent.

ONG-ul care militează pentru libertatea de exprimare arată că simpla invocare a dreptului de informare nu justifică derapajele. În cazul Acces Direct și al gemenilor, Cristina Lupu atrage atenția asupra încălcării mai multor prevederi din Codul audiovizualului, care se referă la dreptul la imagine, la demnitate, la viața privată. La interesul superior al minorului, inexistent în momentul în care vedeta Antena 1 a insinuat că băiatul de 5 ani a contribuit la moartea fraților lui.

Libertatea de exprimare fără responsabilitate și fără înțelegerea puterii pe care o ai tu, ca jurnalist, în goana după audiență, poate distruge viața unui om mai mult decât este în momentul ăla.

Cristina Lupu, Centrul pentru Jurnalism Independent:

„O mamă, la o lună după ce și-a pierdut copiii, nu poate avea discernământ”

Președinta Asociației Mame pentru mame, Ana Măiță, vorbește despre un „tribunal informal” în care o mamă vulnerabilă este folosită pentru audiență.

„Aș fi vrut ca femeia aceea ucisă de soț să-i mai fi temperat, să le mai fi zgândărit un pic conștiința, pentru că au mâinile pătate cu sânge. Dar se pare că nu”, spune Ana Măiță.

„O mamă, la o lună după ce și-a pierdut doi copii în acest mod, nu poate avea discernământul pe care l-ar fi avut altfel. Este o exploatare de cea mai joasă speță ce se întâmplă acolo. Ciugulesc ochii morților, asta fac”, adaugă președinta ONG-ului.

Psiholog: „O formă de exercitare a puterii față de oameni incapabili să se apere”

De aceeași părere este și psihologa Silvia Guță, care compară platoul emisiunii „Acces Direct” cu o arenă romană de lupte. În ambele se consumă și se promovează violența, spune ea. Din fața ecranelor, oamenii se simt mai liniștiți știind că nu sunt singuri în suferința lor, iar altora le este, poate, mai greu.

Din spatele ecranelor, însă, „se vinde abuz în stare pură” pentru profit.

„Ceea ce vedem în acest platou de televiziune nu este jurnalism, ci o formă de exercitare a puterii într-un mod despotic și crud, față de oameni incapabili să se apere de o astfel de tortură psihică”, spune Silvia Guță.

Mama, care este subiectul dezbaterii intense din emisiune, a trecut printr-o dramă, suferă și este într-o stare evidentă de vulnerabilitate. De aceea, explică psihologa, replicile sale despre suicid nu pot fi considerate „doar vorbe-n vânt”, ci ar trebui să fie un semnal de responsabilizare pentru realizatorii emisiunii. O responsabilitate care lipsește.

„Această femeie are nevoie de protecție, intimitate și ajutor specializat – este dreptul său constituțional, dar pe care nimeni nu pare să se simtă dator să i-l respecte. În schimb, tragedia sa este sacrificată pe altarul dezinformării, pe modelul «pâine și circ»”, spune Silvia Guță.

Acest spectacol este absurd și lipsit de orice etică profesională și atrage valuri de ură, discriminare și abuzuri de toate felurile în mediul online și pe rețelele sociale.

Silvia Guță, psihologă:

Libertatea a solicitat un punct de vedere și postului de televiziune Antena 1, însă nu a fost transmis până la ora publicării acestui text.

 
 

Urmărește-ne pe Google News