Acțiunea intitulată ”Cât M.A.I îndurăm? – acțiune feministă de 8 martie” a fost organizată de ONG-ul Feminism România și vrea să tragă un semnal de alarmă în privința cazurilor, tot mai multe, de violență domestică. “În luna martie, când femeia se află în centrul atenției, aducem în discuție un subiect urgent: lipsa unei protecții reale a femeilor și fetelor victime ale violenței”, spune Iulia Sima, reprezentant Asociația Front.

În luna ianuarie, Nicoleta Botan a fost înjunghiată de fostul partener împotriva căruia obținuse un ordin de protecție. Atacul a avut loc în grădinița din București unde lucra și unde se aflau și cei doi copii ai săi. Femeia a murit la scurt timp după atac. În aceeași săptămână, o altă femeie, Alexandra Marin, a fost înjunghiată de fostul partener, militar, în timp ce se afla într-un coafor din localitatea Titu. A decedat la scurt timp. Militarul avea antecedente de violență domestică, fosta lui soție fiind nevoită să fugă din țară pentru a-și salva viața. Îl reclamase de nenumărate ori la poliție, fără ca poliția să fi luat măsuri. Un alt caz recent este al Violetei Mirică, ucisă la Galați în plină stradă, cu peste 15 lovituri de cuțit. Și în cazul ei existaseră plângeri înregistrate la poliție, fiind urmărită și amenințată de fostul partener în ultimii 2 ani. 
Aceste femei, și multe altele, au apelat la o instituție care a fost incapabilă să le salveze viața. Ordinul de protecție există în legislație încă din anul 2012, fără să existe proceduri de monitorizare 6 ani mai târziu. Cine răspunde pentru această întârziere? Cine este responsabil pentru viețile pierdute în acești ani? Cât să mai așteptăm? Câte femei trebuie să mai moară?”, au scris organizatoarele pe un site de socializare.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Printre altele protestatarele au cerut: adoptarea de urgență a unor proceduri de lucru ale Poliției cu privire la normele de implementare și supraveghere a ordinelor de protecție; echipe mixte de agenți femeie-bărbat care să instrumenteze cazurile de violență sexuală și violență domestică, dar și găsirea unei soluții prin intermediul căreia femeile să poată depună sesizări asupra modului în care au fost tratate de agenții de Poliție. “Polițiștii reclamați trebuie să fie evaluați și să primească avertizări imediat“, au mai cerut femeile prezente la protest.

CITEȘTE ȘI:

Florile oferite femeilor de 8 Martie. România importă din Olanda trandafiri de aproape 10 milioane de euro

 
 

Urmărește-ne pe Google News