Șeful statului s-a referit mai întâi la însemnătatea momentului istoric, evocând evenimentul din 24 ianuarie 1859, din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, când Moldova și Țara Românească s-au unit.
În acest context, Iohannis a afirmat că Alexandru Ioan Cuza a creat prima lege modernă a învățământului, care introducea obligativitatea și gratuitatea educației, indiferent de clasa socială sau de gen.
„În acest an, viziunea proiectului «România Educată» va fi pusă în practică prin noi legi (n.red. – legile educației, care urmează să ajungă în Guvern și apoi în Parlament), menite să revigoreze sistemul de învățământ și să îl alinieze la cerințele prezentului și cele ale viitorului”, a spus Klaus Iohannis în alocuțiunea susținută la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I.
El a precizat apoi că România dispune acum de fonduri europene importante pentru dezvoltare, așa că „nu mai există justificări pentru care marile proiecte de infrastructură să sufere întârzieri” și a făcut un apel la autorități să urgenteze reformele.
„Reiterez apelul de a se utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a finaliza reformele de care are nevoie țara noastră și pentru a eradica disfuncționalitățile care trenează de prea mult timp”, a menționat Iohannis.
Liderul de la Cotroceni s-a mai referit și la războiul din Ucraina și a făcut un apel la solidaritate.
„Numeroasele provocări cu care ne confruntăm la nivel european riscă să slăbească atașamentul profund față de valorile democratice. Sunt vremuri extrem de dificile, care ne pun la încercare sistemul de valori sau credința în principiile europene. Vom trece cu bine acest veritabil test dacă, la fel cum ne îndeamnă Hora Unirii, vom ști „să dăm mână cu mână”, să prețuim solidaritatea și unitatea!”, a mai punctat el.
Iohannis a fost prezent de Ziua Unirii Principatelor în Parcul Carol din București, în timp ce premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au fost la Iași, unde au fost fluierați și huiduiți de mulțimea prezentă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
pikpik • 24.01.2023, 14:03
"Romania educatå" cu niste plagiatori in frunte? Rusinea neamului romanesc sunteti. Avem intelectuali destui, dar nu ocupå posturi importante cå nu sunt membri ai partidelor mizerabile. Cei ce incå n-au plecat din tarå ori sunt prea båtrani ca så se aventureze ori bolnavi ei sau rudele apropiate ce incå ii inrådåcineazå. In rest e vai si amar. Påcat! Nici nu vrea så-mi imaginez ce va fi peste 50 - 100 ani...