La sfârșitul săptămânii trecute (13 septembrie) acesta era sub media multianuală a lunii septembrie, respectiv de valoarea de 2.200 mc/s.

Debitul Dunării la Budapesta are astăzi o valoare de aproape 8.000 mc/s fiind în scădere față de valorile maxime prognozate. Astfel, se prognozează că Dunărea va atinge la Budapesta o valoare maximă de aproximativ 8.300 mc/s, în data de 21 septembrie 2024, cu 400 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de valori maxime de 8.700 mc/s. Se estimează faptul că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie și va atinge valori de până la 9.000 mc/s. Comparativ cu 2006, Dunărea a avut un debit la intrarea în țară de 15600 mc/s”, au transmis Apele Române.

În aceste condiții, echipele de intervenție se pregătesc pentru viitură. Au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceștia fiind deja aduși aproape de sectorul românesc al Dunării, precum și alte utilaje de intervenție.

În zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari.

„S-a început informarea altor deținători de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. În acest ultim caz, colegii de la Apele Române au făcut apel către ANIF de a verifica punctele critice la subtraversările conductelor prin diguri, precum și stadiul de funcționare al stațiilor de pompare”, au anunțat Apele Române.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News