Zâmbete împărțite în toate direcțiile și multă voie bună. Cam asta se putea citi astăzi pe chipurile elevilor care ieșeau de la probă orală la Limba Română a examenului national de Bacalaureat. După spusele acestora este foarte probabil ca mare parte dintre cei 137.344 de absolvenți de liceu care s-au înscris și susțin examenul de Bac, să-l treacă cu brio. Și asta pentru că, susțin ei, subiectele au fost destul de ușoare. Adrian Răducanu, în vârstă de 18 ani, absolvent al liceului tehnologic ”Electronica Industrială” spune că cel mai tare s-a temut de această probă. Însă când a văzut cât este de ușor și-a dat seama că s-a speriat degeaba. ”Mi-a picat ”Atlasul Frumuseții” și am avut de răspuns la câteva întrebări despre acesta. M-am descurcat bine având în vedere că am luat calificativul „experimentat”. De acum însă intru pe ”domeniul meu”, mate-info, și nu mai am nici o emoție. Eu zic că nu se poate pica la acest examen!… subiectele sunt foarte ușoare”, ne-a spus, Adrian, încrezător în forțele proprii.
Pentru Mihaela Ilie de 30 de ani, nu a fost chiar la fel de ușor, dar nici foarte greu. Tânăra, colegă de liceu cu Adrian, a decis să-și termine școala după ce în adolescență a abandonat-o pentru un loc de muncă. Nu a întâmpinat niciodată probleme din această cauză însă a vrut totuși să aibă liceul terminat. ”Am avut de făcut un interviu dat de un muzician unui ziar. Nu a fost nici cel mai greu, nici cel mai ușor subiect, dar am trecut cu bine”, ne-a povestit eleva.
În fața Colegiului Național I. L. Caragiale se formaseră grupuri, grupuri de elevi care ieșiseră de la examen. Care mai de care povesteau despre subiectele pe care le-au susținut în fața comisiei. Mulți dintre ei radiau de fericire, pe semne că nota maximă a curs în cascadă la unul dintre cele mai bune colegii din Capitală. Cu toate că a învățat toată materia și a rărit și ieșirile cu prietenii pentru a se pregăti intens, Radu Roseti, de 18 ani, tot a mai avut câteva emoții în momentul în care a susținut proba orală la Limba Română.
”Am avut de analizat o scrisoare a lui Eminescu către iubita sa, Veronica Micle. Un pic cam greu aș zice, dar m-am descurcat. O justifică și calificativul ”experimentat” pe care l-am obținut”, spune adolescentul. Singurul lui ”of” este că nu a putut viziona meciurile din campionat. ”M-am uitat doar la România- Franța… în rest am stat cu burta pe carte”, a conchis acesta. Pe de altă parte, Andrei, elev la același colegiu, nu a ratat nici un meci, fiind un împătimit al fotbalului.
Cu toate acestea nu a neglijat nici materia de Bac. ”De obicei învăț dimineața, iar seara mă relaxez. Astfel am putut urmări toate meciurile de până acum și sper să o pot face până la finalul campionatului. Recunosc că cel mai tare mi-e teamă de proba de la mate”, susține Andrei Stănese (18 ani) care astăzi a luat nota maximă.
137.344 susțin examenul de Bacalaureat 2016
Cu toate că în anul școlar 2015-2016 au fost înregistrați 161.448 de elevi în anii terminali de liceu, doar 137.344 s-au înscris la examenul de Bacalaureat. Prima sesiune a început astăzi, 13 iunie, cu proba orală la limba română, care se va desfăşura pe parcursul a trei zile. În intervalul 15-17 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar în perioada 21-24 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale. Probele orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, programată între 27 iunie şi 1 iulie. Probele scrise vor începe pe 4 iulie.
Bacalaureat 2016 Calendarul examenului de bacalaureat național – Sesiunea iunie-iulie 2016
13 – 15 iunie 2016: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
15 – 17 iunie 2016: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
21 – 24 iunie 2016: Evaluarea competenţelor digitale – proba D
27 iunie – 1 iulie 2016: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
4 iulie 2016: Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă
5 iulie 2016: Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
6 iulie 2016: Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
8 iulie 2016: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
12 iulie 2015: Afişarea rezultatelor (până la ora 16,00)
12 iulie 2015: Depunerea contestaţiilor (orele 16,00 – 20,00)
13 -15 iulie 2015: Rezolvarea contestaţiilor
16 iulie 2015: Afişarea rezultatelor finale
A doua sesiune de BAC va avea loc în perioada 16 august – 1 septembrie.