Potrivit datelor prezentate de ministrul educației, în prezent se află în grevă generală 170.000 de angajați din Educație, echivalentul a 53% din numărul total. După adoptarea ordonanței cu majorări salariale, au renunțat la grevă 15.000 de angajați, dintre care 10.000 sunt cadre didactice.
„Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern și sperăm ca prin discuțiile pe care le vom relua în contextul negocierii contractului colectiv de muncă pe sectorul educației, vom relua aceste discuții cu federațiile sindicale mâine (n.r. – 7 iunie) și în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua, mă refer aici la negocierile pe legea salarizării, vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor”, a precizat Ligia Deca, potrivit Edupedu.
Întrebată câte cadre didactice mai sunt în grevă, ministrul educaţiei a arătat că, la data de 6 iunie, până în ora 10.00, „avem un procent total personal participant la grevă de 52,8% – 52,9% iar procentul de cadre didactice din aceştia, participante, 59,4%”.
Acest procent este în scădere față de centralizarea din 31 mai, cu o zi înainte de adoptarea OUG, când erau în grevă 58% din totalul angajaților, inclusiv 64% dintre cadre didactice.
Ministerul Educației mai precizează că, în acest moment, avem peste 1.000 de unități de învățământ în care nicio persoană nu face grevă.
„Avem județe care au în jur de 25% participare din total personal la grevă. Mă refer aici la Prahova și avem și județe în care încă participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara, unde este undeva la 80%. Ceea ce pe noi ne bucură este trendul descendent”, a precizat Ligia Deca.
Pe 1 iunie, Executivul a adoptat ordonanța de urgență care prevede creşterea salariilor profesorilor cu 1.000 de lei brut lunar, un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în noua lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.
De asemenea, cadrele didactice auxiliare vor avea o majorare tot de 1.000 de lei, iar pentru personalul nedidactic din învăţământ, creşterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă sunt aplicate de la 1 iunie.
Sindicatele din Educație au anunțat însă că greva nu va înceta după adoptarea acestei ordonanțe, motivând că nu le-au fost satisfăcute cererile. Ele sunt nemulțumite în special de propunerea ca majorările salariale, prevăzute în noua lege a salarizării, să se facă eșalonat, în trei ani.