Întrebată în conferința de presă de luni, 8 iulie, în care a anunțat rezultatele sesiunii iunie-iulie a Bacalaureatului, cât de sigur este acest examen în condițiile în care subiectele apar pe internet la 20 de minute de la începerea probei, Ligia Deca a răspuns: „Acest fenomen al fotografierii subiectelor și mediatizării ulterioare este, cu siguranță, unul regretabil. Însă această mediatizare apare după ce elevii sunt deja în parcursul examenului, sunt deja în sălile de examen și examenul este în desfășurare. Cei care le pot vedea sunt cei care nu se află în sălile de examen”.
Ministrul spune că în fiecare caz au fost luate măsuri, adică eliminarea din examen a elevilor prinși că fotografiază subiectele.
„În cazul cadrelor didactice sau al personalului din comisii, ei urmează a fi sancționați în funcție de rezultatul cercetărilor, unele dintre ele chiar cercetări penale. Eu cred că există sancțiuni foarte clare, care ar trebui să descurajeze orice astfel de încercare”, a adăugat Deca.
Aceasta a subliniat însă că „avansul tehnologic face foarte grea depistarea unor astfel de dispozitive pentru comisii și trebuie să discutăm în ce măsură, la nivelul pregătirii centrelor de examen, putem avea măsuri de prevenție în afară de observarea pe care o fac profesorii asistenți atunci când (candidații) intră în săli sau dacă sunt prinși în timpul examenului comunicând sau utilizând diferite dispozitive”.
„Măsuri există și acum. Pentru acele cazuri punctuale va trebui să găsim soluții în așa fel încât ele să fie din ce în ce mai puține, spre deloc. Nu cred că integritatea examenului național de Bacalaureat a fost afectată în vreun fel de apariția subiectelor după ce copiii se află în sălile de examen”, a mai spus Ligia Deca.
Subiectele de la proba scrisă de la limba și literatura română de la Bacalaureat 2024 au apărut în presă la scurt timp după începerea examenului. Acestea s-au scurs de la un centru de examen din județul Gorj. În acest caz, poliția a deschis dosar penal pentru infracţiunea de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.
O situație similară a apărut și la proba de la limba română de la Evaluarea Națională 2024, când subiectele s-au scurs de la centrul de examen „Maramureș 3586” din Baia Mare, o anchetă fiind deschisă ulterior.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro