Maria Pârvu avea 82 de ani şi era internată din 2017 în Căminul de Bătrâni „Sf. Ilie”, un azil privat din Galaţi. Femeia, care nu mai auzea şi nu se putea deplasa, avea nevoie de îngriijire şi supraveghere permanentă.
În 31 martie, familia a fost anunţată telefonic de o asistentă din cămin că femeia are „o viroză. Face febră şi tuşeşte”.
„Ni s-a spus că medicul i-a prescris Augmentin, Paracetamol, Linex Forte, ACC, Septolete. Am mers imediat la farmacie, am cumpărat medicamentele şi le-am dus la Cămin”, spune Alice Comănescu, nepoata Mariei Pârvu.
A doua zi, pe 1 aprilie, la ora 13:30, rudele au primit un nou telefon. Au fost anunţate că bătrâna a murit.
„Asistenta i-a spus mamei mele că, în ziua aceea, mătuşa mea s-a simţit mai bine şi a mâncat la prânz. Dar că, după masă, a vomitat sânge şi a făcut un scaun cu sânge. Apoi, imediat, a făcut un stop cardio respirator şi a murit pe loc”, spune Alice Comănescu.
Cei de la DSP au recomandat doar tratarea simptomelor
Chiar în acea zi, nepoata Mariei Pârvu l-a întrebat pe medicul de la căminul de bătrâni, dr. Valeriu Hărăbor, dacă mătuşa ei putea fi infectată cu noul coronavirus, iar răspunsul acestuia a fost că, deşi „nu crede acest lucru, în astfel de momente, nu putem exclude nici un scenariu”.
A doua zi, când nepoata a mers să ridice Certificatul constatator al decesului, spune că dr. Hărăbor sfătuit-o să-şi ia toate măsurile de precauţie. „Ca şi cand mătuşa mea ar fi decedat ca urmare a infectării cu coronavirus. L-am întrebat, încă o dată, dacă are vreo suspiciune în acest sens, dar a negat acest lucru, spunând doar că este un sfat firesc, în astfel de zile…”, declară Alice Comănescu.
Doctorul Valeriu Hărăbor a precizat într-o discuție cu Libertatea că, pe 31 martie, când a consultat-o, Maria Pârvu „prezenta simptomele unei posibile viroze respiratorii. Avea tuse productivă şi era afebrilă, fără a fi dispneică.Am anunţat DSP Galaţi, iar medicul epidemiolog m-a asigurat că pacienta nu se încadrează în definiţia de caz suspect COVID şi mi-a recomandat să-i administrez tratament simptomatic în centru”.
A doua zi, în 1 aprilie, medicul spune că pacienta nu mai tuşea şi nici nu avea febră, ba chiar a putut să mânânce singură. „După masa de prânz, a fost dusă în camera ei unde, peste 10 minute, a fost găsită decedată de către personalul de tură”, spune dr. Hărăbor.
Săteni chemaţi de sunetul clopotului la înmormântare
Trei angajaţi de la o firmă de pompe funebre au venit la azil să ridice trupul femeii. Pentru că liftul nu funcţiona, iar sicriul nu încăpea pe scari, „trupul mătuşii mele a fost coborât de la etajul 1 într-o pătură şi asezat apoi în sicriul ce fusese lăsat în fata uşii de la intrarea în instituţiei. Vă dau toate aceste detalii nu pentru a sublinia tragismul, dezumanizare și durerea acelor momente, ci pentru a evidenţia toate momentele de posibilă contaminare a celor trei lucrători care au intrat în Cămin şi au luat contact direct cu trupul mătuşii mele”, spune nepoata celei decedate.
Maria Pârvu a fost înmormântată în comuna Frumuşiţa. La cimitir, dintre rude, au venit doar nepoata celei decedate şi soţul ei.
Sora Mariei, care o vizita zilnic la azil, are peste 70 de ani şi este cardiacă, aşa că familia a decis să lase acasă, ca să nu o expună vreunui pericol.
La înmormântare au fost prezente 12 persoane: rudele, patru gropari şi 8 persoane necunoscute din sat care, „locuind în apropierea cimitirului, au venit când au auzit clopotele bătând”.
Au aflat din presă că azilul era contaminat
Ieri, Grupul de Comunicare Strategică anunţa, la decesul cu numărul 137, că o femeie de 82 ani din judeţul Galați, internată într-o instituție de îngrijire persoane vârstnice, a murit din cauza COVID 19 în ziua de 3 aprilie. „În aceeași instituție s-au confirmat și alte cazuri COVID 19”, se precizează în comunicatul oficial.
Familia Mariei Pârvu a înmărmurit la aflarea veştii. „Instituţia” era azilul de bătrâni unde murise şi ruda lor
Tot ieri, ziarul „Viaţa liberă” din Galaţi a dezvăluit că bătrâna din Decesul 137 nu murise de fapt, ci se afla internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi, alături de alţi bătrâni din acelaşi centru,
Femeia confirmată este contact cu altă persoană din același cămin, care a și decedat, se precizează într-un comunicat al Prefecturii Galaţi.
Comunicat al Prefecturii Galaţi:
Tot din presa locală, familia Mariei Pârvu a aflat că soţul administratorei Căminului de bătrâni Sf. Ilie s-a întors dintr-o excursie din Turcia în 20 martie şi că în 26 martie el fost testat pozitiv, decedând vineri, 3 aprilie (decesul 126).
În aceeaşi zi, mai multi bătrâni din centru au fost testaţi pentru COVID 16, iar 6 dintre ei au fost descoperiţi pozitivi şi internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi.
DSP: „Dacă mortul nu a scuipat pe dumneavoastră, nu e nici un pericol”
Ieri seară, nepoata Mariei Pârvu a sunat la DSP Galati şi, după ce a povestit împrejurările în care a murit mătuşa ei, a întrebat dacă cei de la pompe funebre şi cei care au participat la înmormântare ar fi putut să se infecteze cu virusul.
Potrivit familie, răspunsul medicului de la DSP Galaţi a fost: „dacă mortul nu a expectorat sau scuipat pe dumneavoastră, nu e nici un pericol”.
Familiei bătrânei decedate care nu apare nici azi în evidenţele autorităţilor vrea să se facă o anchetă şi să se afle adevărul.
Vrea să ştie dacă din data de 26 martie, când soţul administratorei Căminului de bătrâni a fost găsit pozitiv, DSP Galaţi a luat toate măsurile pentru prevenirea răspândirii epidemiei în acel azil de bătrâni.
Administratora căminului a fost şi ea testată pozitiv la COVID pe 29 martie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro