Peste 20.000 de oameni au murit în Europa de Vest în timpul valurilor de căldură din această vară, potrivit datelor oamenilor de știință. Analiza World Weather Attribution a constatat că astfel de temperaturi ridicate ar fi fost „practic imposibile” fără criza climatică.

Analiza nu estimează în mod specific decesele legate de căldură, dar numărul deceselor a fost mai mare în medie pentru zilele cu perioade de căldură decât zilele fără perioade de căldură. Au fost excluse decesele cauzate de Covid-19 din analiză.

În timpul valurilor de căldură din timpul verii, temperaturile au depășit 40 de grade Celsius la Londra, în zonele din sud-vestul Franței au ajuns la 42 de grade, iar în orașele Sevilla și Cordoba din Spania au stabilit recorduri de 44 de grade.

În Anglia și Țara Galilor, 3.271 de decese în exces au fost înregistrate între 1 iunie și 7 septembrie, conform Oficiului pentru Statistică Națională – cu 6,2% mai multe decât media pe cinci ani.

În Franța, au fost raportate 10.420 de decese în exces în lunile de vară, potrivit datelor publicate de Santé Publique France, agenția guvernamentală de sănătate.

Unul din patru dintre aceste decese, mai exact – 2.816, a avut loc în timpul unuia dintre cele trei valuri de căldură intense care au lovit țara. Excesul de decese a fost cu 20% mai mare în regiunile în care au fost emise alerte roșii de temperatură extremă.

În Spania, Institutul de Sănătate Carlos III estimează că au existat 4.655 de decese cauzate de căldură între iunie și august.

Institutul Robert Koch, agenția de sănătate guvernamentală germană, estimează că 4.500 de persoane au murit în țară în lunile de vară, în special din cauza temperaturilor extreme.

„Valurile de căldură sunt una dintre cele mai mari amenințări reprezentate de schimbările climatice. Temperaturile ridicate sunt responsabile pentru mii de decese în întreaga lume în fiecare an, multe dintre ele fiind subraportate”, a declarat Dr. Friederike Otto, lector principal în știința climei la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice și Mediu de la Imperial College London.

„În ciuda acestor dovezi copleșitoare, există încă puțină conștientizare în rândul publicului cu privire la pericolele pe care temperaturile extreme le prezintă pentru sănătatea umană”, mai precizează profesorul.

Vara lui 2022 a fost cea mai caldă din istorie, potrivit serviciului Copernicus al UE privind schimbările climatice.

„Valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente și mai intense pe măsură ce globul se încălzește, așa că ne putem aștepta la valuri de căldură mai multe și mai fierbinți în viitor”, spune Dr Eunice Lo, cercetător în domeniul schimbărilor climatice și sănătății la Universitatea din Bristol.

„Oamenii de știință au legat multe valuri de căldură din trecut cu schimbările climatice induse de om. Aceasta înseamnă că valurile de căldură observate au devenit mai probabil să apară sau mai intense din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră”, afirmă cercetătorul.

Încălzirea globală este cauzată de arderea combustibililor fosili, distrugerea pădurilor și alte activități umane. Agenția Internațională pentru Energie a informat anul trecut că, dacă nu ar putea avea loc nicio exploatare nouă de gaze, petrol sau cărbune începând cu acest an, lumea ar limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

Lo a spus că este, de asemenea, nevoie ca societatea să se adapteze la căldură extremă. „Trebuie să ne adaptăm la căldură pe termen lung. Aceasta include proiectarea de case, școli și spitale care au o bună ventilație și previn supraîncălzirea, creșterea spațiului verde și a parcurilor din orașe”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News