Decesele cauzate de valurile de căldură în Europa s-ar putea tripla până la sfârșitul secolului, numărul acestora crescând disproporționat în țările din sudul Europei, precum Italia, Grecia și Spania, potrivit unui studiu publicat în Lancet Public Health.
În prezent, frigul produce mai multe decese decât canicula în Europa, iar unii cercetători au sperat că schimbările climatice vor aduce beneficii societății prin reducerea acestor decese.
Dar studiul a constatat că numărul total al deceselor ar putea crește din cauza temperaturilor foarte ridicate, care vor afecta în special persoanele în vârstă.
În cazul în care încălzirea globală va depăși pragul de creștere de 3-4 grade Celsius, decesele provocate de caniculă vor depăși cu mult decesele provocate de frig, au concluzionat cercetătorii studiului.
Cercetătorii atrag astfel atenția că schimbările climatice ar putea reprezenta „provocări fără precedent” pentru sistemele de sănătate publică, în special în timpul valurilor de căldură.
„Pe măsură ce clima se încălzește și populația îmbătrânește, sunt așteptate mult mai multe decese cauzate de căldură, în timp ce decesele cauzate de frig scad doar ușor”, a declarat David García-León de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, coautor al studiului.
Decesele cauzate de vremea caniculară ar putea ajunge la 129.000 de oameni pe an, dacă temperaturile cresc cu 3 grade Celsius peste nivelul preindustrial. În prezent, în Europa se produc circa 44.000 de decese din cauza caniculei.
407.000 de persoane mor anual în Europa din motive legate de frig sau caniculă, iar acest bilanț poate crește la 450.000 în 2100, chiar dacă liderii globali își îndeplinesc obiectivul de limitare a încălzirii globale la pragul de 1,5 grade Celsius, potrivit studiului.