ANCOM a emis cinci decizii în data de 14 mai 2020, prin care anunță furnizorii de internet despre încetarea măsurilor de blocare a site-urilor acuzate de fake news.
Printre motivele enumerate de ANCOM se numără faptul că din data de 15 mai România a ieșit din starea de urgență: „ceea ce determină încetarea inclusiv a măsurilor dispuse în baza Decretului Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, respectiv a Decretului Președintelui României nr. 240.2020 privind prelungirea stării de urgență”, se arată în documentul făcut public de Hotnews.
Schimbarea stării de urgență cu cea de alertă va redeschide site-urile blocate pentru răspândirea de știri false.
”Având în vedere că deciziile emise de către președintele ANCOM în temeiul art. 54 din Anexa 1 «Măsuri de primă urgență cu aplicabilitate directă» (…) sunt acte administrative emise de o autoritate publică centrală în vederea executării legii, iar măsurile dispuse prin intermediul acestora produc efecte atâta timp cât subzistă temeiul legal, motiv pentru care constată încetarea efectelor acestora începând cu data de 15 mai 2020”, se mai arată în document
În total, 15 site-uri au fost blocate în timpul stării de urgență. Astfel, dacă unele dintre ele nu pot fi încă accesate, altele funcționau oricum și până acum în ciuda măsurilor de blocare, în condițiile în care și-au tot mutat conținutul pe alte domenii de internet.
Un prim exemplu în acest caz este ortodoxinfo.ro, site care a fost blocat inițial pentru titluri precum: ”Se pregătește omorârea pensionarilor în lagăre de concentrare și exterminare”.
Nu a durat mult, iar conținutul s-a mutat pe ortodox.info.ro, însă a fost blocat din nou, iar de atunci poate fi accesat pe ortodoxinfo.net. Autoritățile nu au mai blocat ulterior accesul la acest site.
Alte știri care au atras închiderea site-ului pot fi consultate aici.
Organizații precum ActiveWatch-AMP și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) ori juriști specializați în drept online, precum Bogdan Manolea, sunt de părere că blocarea acestor site-uri a fost o greșeală, în condițiile în care deciziile au fost luate fără a putea fi contestate în instanță.
În ciuda insistențelor media, autoritățile nu au vrut să dezvăluie numele celor care fac parte din acest grup. Se știe doar că acest grup este condus de Andi Manciu, fost jurnalist, apoi șef al departamentului de comunicare PNL, iar în prezent, consilier de stat al premierului Ludovic Orban.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro