La ședința de la Palatul Cotroceni au participat inclusiv șefii SRI și SIE.
„Membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral. De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă”, se arată în comunicatul Cotroceniului.
CSAT a stabilit că „un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial” pe TikTok, cu referire la Călin Georgescu, căruia nu i-au dat numele.
Mai precis, platforma video chinezească nu l-a marcat pe Călin Georgescu drept candidat politic, „respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă”, a precizat Cotroceniul.
Astfel, spune CSAT, vizibilitatea lui Călin Georgescu „a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați” pe TikTok, iar „conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv” și le-a scăzut vizibilitatea pe rețeaua socială.
„CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia”, se mai arată în comunicat.
Drept urmare, CSAT a cerut SRI și SIE, dar și instituțiilor „cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral” și organelor de urmărire penală să demareze „de urgență demersurile necesare” pentru a clarifica situația.
La şedinţa CSAT, condusă de preşedintele Klaus Iohannis, au participat premierul Marcel Ciolacu, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, ministrul Economiei, Radu Oprea, directorul SIE, Gabriel Vlase, directorul interimar al SRI, Răzvan Ionescu, şeful Statului Major, Gheorghiţă Vlad, consilierul prezidenţial Ion Oprişor și secretarul CSAT, Mihai Şomordolea.
Curtea Constituţională a cerut joi, 28 noiembrie, Biroului Electoral Central, renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, a anunțat CCR, confirmând informația publicată inițial pe surse de Libertatea. Termenul dat de CCR este însă extrem de scurt, adică până vineri, 29 noiembrie, la ora 14.00.
Călin Georgescu a câștigat surprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale
Primul tur al alegerilor prezidențiale din România s-a terminat cu victoria neașteptată a lui Călin Georgescu. Inițial, Marcel Ciolacu era pe primul loc în sondaje, iar duminică seară, 24 noiembrie, exit-poll-urile l-au confirmat câștigător.
Peste noapte însă, după numărarea oficială a voturilor, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Luni dimineață, 25 noiembrie, Marcel Ciolacu a căzut pe locul al treilea, după Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Călin Georgescu, candidat independent, a strâns 2.120.401 voturi, adică 22,94% din totalul voturilor valabil exprimate, Elena Lasconi, candidata USR, a obținut 1.772.500 de voturi, adică 19,18% din totalul voturilor valabil exprimate. Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obținut 1.769.760 de voturi, adică 19,15% din totalul voturilor valabil exprimate.
Turul doi al alegerilor prezidențiale va avea loc duminică, 8 decembrie. În acest moment, în lupta pentru Palatul Cotroceni se află Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Janika • 28.11.2024, 18:45
Dacă TikTok e așa de tare, e bun și la guvernare !!! Zici că candidații la președinție sunt marionete, presa NU E ??? TikTok a făcut cea făcut, dar pomenile electorale sunt din dragoste ? Să dai mititei, pălincă și puncte la păcănele e pentru cei dragi, probabil, pe bune ... Poporul român a ajuns la nivelul optim de idioțenie, acceptă orice 😡
suparman • 28.11.2024, 18:24
Lasă că s-a compensat cu vizibilitatea zero a lui Georgescu, niciodata invitat la televiziuni si in presa mainstream. Comparata cu vizibilitatea seara de seara a celorlalti candidati in prime time.
Ale41 • 28.11.2024, 18:20
Deci unde e democratia in tara asta si votul liber exprimat?Pai daca nu a iesit cum vor ei normal ca se supara si arunca cu noroi in candidatul advers,ba chiar instiga prin mesaje denigratoare mai rau ca securistii cand strigau "teroristii",in 89 la Timisoara.Rusine,rusine,rusine sa va fie!!!!!!!!! Si pana la urma,de unde pana unde dicteaza altii la noi in tara? Ca vai Doamne cata ingrijorare la U.E,pai e vointa poporului,voi credeti ,bai hahalelelor ca toti fura voturi ca voi si Clotilde si inca stati in scaune?
Boro67 • 28.11.2024, 18:32
Ale41 • 28.11.2024, 18:20
Deci unde e democratia in tara asta si votul liber exprimat?Pai daca nu a iesit cum vor ei normal ca se supara si arunca cu noroi in candidatul advers,ba chiar instiga prin mesaje denigratoare mai rau ca securistii cand strigau "teroristii",in 89 la Timisoara.Rusine,rusine,rusine sa va fie!!!!!!!!! Si pana la urma,de unde pana unde dicteaza altii la noi in tara? Ca vai Doamne cata ingrijorare la U.E,pai e vointa poporului,voi credeti ,bai hahalelelor ca toti fura voturi ca voi si Clotilde si inca stati in scaune?
"ba chiar instiga prin mesaje denigratoare mai rau ca securistii cand strigau "teroristii",in 89 la Timisoara." Saracu de tine, vezi că și în Moldova sunt cativa separatiști iubitori de Țar care urla "trăim în dictatura Maia Sandu, președintele trebuie omorât" și apoi miorlăie că nu există libertate de exprimare. Hai tixir!