La aproape un an de la trimiterea în judecată a fostului episcop al Hușilor Corneliu Bârlădeanu, pe numele său de mirean Cornel Onilă, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că procesul poate să înceapă, excepțiile invocate de fostul arhiereu și admise de instanța de fond nefiind întemeiate.
”Constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii”, se arată în minuta hotărârii pronunțate pe 2 noiembrie.
Curtea de Apel Galați a hotărât pe 29 iunie, anul curent, prin care s-a dispus restituirea dosarului la Parchetul Curții de Apel Iași în vederea refacerii urmăririi penale.
Strămutat de la Iași la Galați
Dosarul în care Cornel Onilă este judecat pentru viol și agresiune sexuală, ambele în formă continuată, a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași și trimis spre judecată instanței din Iași.
Fostul episcop a obținut strămutarea la Galați, după ce a invocat presiunea mediatică. În fața instanței din Galați, Onilă a ridicat excepții, solicitând anularea mai multor probe. Și a avut câștig de cauză. Judecătorii gălățeni au apreciat că rechizitoriul nu a fost întocmit regulamentar, iar procurorii nu au remediat deficiențele în termenul de cinci zile stabilit de instanță.
În motivarea deciziei de restituire a dosarului la parchet, magistrații gălățeni au apreciat că în baza rechizitoriului întocmit de procurori nu pot fi stabilite obiectul și limitele judecății, respectiv faptele concrete și persoanele considerate responsabile de acestea. În plus, instanța a anulat mai multe probe din dosar: capturi telefonice, expertizele psihologice în cazul victimelor, precum și declarația unui martor.
Odată cu decizia definitivă pronunțată marți de Curtea Supremă, dosarul se întoarce la Curtea de Apel Galați pentru începerea cercetării judectorești.
Fostul episcop al Hușilor este acuzat că alături de călugărul Sebastian Jitaru, fost arhimandrit al Episcopiei Hușilor au abuzat sexual elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” Huși, acolo unde arhiereul era profesor. Trei dintre victimele celor doi s-au constituit părți civile în dosar și solicită 500.000 de euro daune morale.
Scandalul sexual care a zguduit BOR
Episcopia Hușilor s-a aflat în centrul unui scandal sexual fără precedent. Se întâmpla în vara anului 2017. Episcopul Corneliu Bârlădeanu a fost șantajat de trei clerici, printre care și arhimandritul Sebastian Jitaru, cu înregistrări video compromițătoare. Sfătuit de consilieri, Bârlădeanu a formulat plângere la DNA pentru șantaj. Cei trei clerici au fost trimiși în judecată și condamnați pentru șantaj, ancheta limitându-se inițial doar la această infracțiune.
Ulterior, în urma dezvăluirilor publicate de jurnaliștii de la „Să fie lumină”, ancheta a fost extinsă și în cazul episcopului retras de la Huși. Echipa „Să fie lumină” a publicat și în Libertatea capitole din investigația despre Cornel Onilă, în care au detaliat cum se petreceau abuzurile sexuale asupra elevilor de seminar chiar în chiilile prelaților, dar și mărturia unui elev din Huși care acuză că a fost abuzat de preot.
Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcție în august 2017, de atunci fiind în penitență la Mănăstirea Văratec. El a negat acuzațiile care i se aduc, afirmând, prin intermediul avocatului, că imaginile care îl incriminează sunt trucate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro