Căsătorită cu violonistul de origine cubaneză Omar Puente, britanica şi-a transferat dosarul din instanţă în Parlament. Odată ce a primit acordul instanţei supreme ca soţul său să o poată însoţi în străinătate unde doreşte să moară, Debbie a creat un precedent iar legea britanică care incriminează asistarea sinucigaşilor trebuie să fie modificată de forul legislativ. Cu aproximativ o lună înainte, Camera Lorzilor a respins modificarea articolului din legea care incriminează persoanele care asistă sau contribuie la eutanasierea altor persoane.
În timpul unui sondaj efectuat recent pe acest subiect 74% din respondenţi au declarat că doctorii ar trebuie să fie persoanele care să asiste pe durata întregii desfăşurări a intervenţiei, pacienţii care vor să-şi pună capăt zilelor. De asemenea, se estimează că până în prezent 115 britanici au plecat în Elveţia pentru a îşi pune capăt zilelor în urma suferinţelor pe care le aveau.
În concluzia deciziei Curţii de Apel, judecătorii au menţionat: „Fiecare are dreptul la respect faţă de cum doreşte să-şi trăiască viaţa privată şi modul în care Debbie Purdy a decis să-şi ducă ultimele momente din viaţa ei nu o priveşte decât pe aceasta şi numai pe aceasta”.
Lordul Hope, parlamentar britanic în Camera Lorzilor, a afirmat în şedinţa care a deschis procedura de ratificare a legii că pacienta aflată într-o stare avansată de degradare fizică doreşte să-şi pună capăt zilelor cât încă mai poate să facă acest act de una singură. „Când starea fizică nu îi va mai permite, ea va avea nevoie să fie asistată de alticineva, în speţă soţul domniei sale”, a declarat lordul. Discuţiile în comisia reunită a celor două Camere va dura o perioadă de timp până când se va ajunge la o ratificare unanimă a legislaţiei.
Debbie Purdy este originară din Bradford districtul West Yorkshire şi a fost diagnosticată cu scleroză multiplă. În momentul de faţă pacienta nu se poate deplasa fără scaunul cu rotile iar boala îi atacă sistemul nervos.
Citeşte mai multe pe acelaşi subiect.