De exemplu, Ștefan Chivu, din București, ne relatează că patru inși l-au bătut crunt, în urma rănilor primite având nevoie de 35 de zile de îngrijiri medicale. Cu toate acestea, după aproape un an de zile de când a formulat plângerea penală împotriva agresorilor, a primit de la organele de cercetare penală decizia privind “respingerea plângerii penale”, ca fiind “neîntemeiată”.

Cum se contestă decizia de neîncepere a urmăririi penale

Potrivit reglementărilor legale în domeniu, se poate face plângere atât împotriva măsurilor și actelor de urmărire penală ale organelor de cercetare penală (Poliție), cât și împotriva actelor sau măsurilor luate de procuror. Petentul trebuie să arate, detaliat, în ce constă nemulțumirea față de măsurile luate de organul de urmărire penală și ce prejudicii i s-au adus. Potrivit art. 278 din Codul de procedură penală, în cazul rezoluției de neîncepere a urmăririi penale sau al ordonanței ori, după caz, al rezoluției de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, se poate face plângere în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanță sau rezoluție. Plângerea se adresează procurorului care supraveghează urmărirea penală și se depune fie direct la acesta, fie la organul de cercetare penală, acesta fiind obligat ca, în termen de 48 de ore de la primirea ei, să o înainteze procurorului.

Termenul legal de rezolvare

Potrivit legii, procurorul este obligat să rezolve plângerea privind decizia de neîncepere a urmăririi penale în cel mult 20 de zile de la primirea ei și să comunice de îndată persoanei care a făcut plângerea modul în care aceasta a fost rezolvată. Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozițiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul șef de secție al parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Dacă măsurile și actele sunt ale prim-procurorului, ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel, ale procurorului șef de secție al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție, ori au fost luate sau efectuate pe baza dispozițiilor date de către aceștia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.

Citește și: Arestații preventiv vor avea dreptul la vizite intime; Guvernul modifică Codul de Procedură Penală pentru a elimina discriminarea față de cei condamnați

 
 

Urmărește-ne pe Google News