Doi judecători de la Înalta Curte din Londra urmează să se pronunțe dacă instanța a fost satisfăcută de asigurările SUA că Assange nu riscă pedeapsa cu moartea și poate invoca dreptul la libertatea de exprimare, conform Primului Amendament al Constituției SUA.
Dacă Înalta Curte decide că extrădarea poate fi făcută, căile legale ale lui Assange în Marea Britanie sunt epuizate, iar avocații săi se vor adresa Curții Europene a Drepturilor Omului pentru a solicita o ordonanță de urgență care blochează deportarea în așteptarea unei audieri complete în cazul său la o dată ulterioară.
Dacă judecătorii resping extrădarea, el va avea permisiunea de a face recurs și s-ar putea să nu fie audiat până anul viitor. De asemenea, este posibil ca judecătorii să decidă în ședința de luni să ia în considerare nu doar dacă Assange poate face recurs, ci și fondul apelului, iar dacă decizia îi va fi favorabilă, australianul ar putea fi eliberat.
WikiLeaks a lansat sute de mii de documente militare americane clasificate despre războaiele din Afganistan și Irak, cele mai mari breșe de securitate de acest gen din istoria militară a SUA.
În SUA, Assange trebuie să răspundă pentru 18 acuzații penale, după ce WikiLeaks a publicat, în 2010, mai multe înregistrări confidențiale, 250.000 de telegrame informatice și 500.000 de documente clasificate despre activitățile armatei americane în Irak și Afganistan.
În SUA, australianul riscă o pedeapsă de 175 de ani de închisoare.
Assange a fost arestat pentru prima dată în Marea Britanie în 2010, în baza unui mandat suedez pentru acuzații de infracțiuni sexuale, care au fost, ulterior, retrase.
De atunci, el a fost în arest la domiciliu, a fost închis timp de șapte ani în ambasada Ecuadorului din Londra și a fost deținut, din 2019, la închisoarea de maximă securitate Belmarsh.
În 2022, pe 17 iunie, ministrul britanic de interne, Priti Patel, a aprobat extrădarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, în SUA, însă avocații americanului, care este închis din 2019 la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh din Londra, au făcut recurs, susținând, printre alte, că clientul lor „este urmărit și pedepsit pentru opiniile sale politice”.
Anterior, un judecător din Marea Britanie îi blocase extrădarea, dar guvernul SUA a făcut apel cu succes la înalta instanță.
Pe 6 iunie, un judecător de la Înalta Curte britanică a respins apelul formulat de avocații lui Jullian Assange împotriva ordinului de extrădare al SUA, iar fondatorul WikiLeaks este „periculos de aproape” de a fi extrădat în SUA, după ce a pierdut ultimul recurs în justiție.
Foto: Profimedia