Procurorii DNA au cerut pedepse cu executare în cazul ambilor demnitari, în cazul lui Șova pedeapsa să fie spre maximum prevăzut de lege în vreme ce pentru Ponta orientată spre limita medie prevăzută de lege.
Șova și spovedania din fața magistraților
Dan Șova le-a vorbit pe-ndelete magistraților ICCJ care urmează să ia o decizie în privința sa.
El s-a văitat de faptul că detalii din dosarul său au ajuns în presă, deși s-a bucurat de judecarea dosarului la secret la instanța supremă.
„În legătură cu acuzațiile, m-am pronunțat deja. Vreau să vă sesizez câteva aspecte despre ceea ce s-a întâmplat în acești ani.
Primul lucru este că am respectat cu strictețe o obligație de rezervă în cazul declarațiilor. Dacă acuzațiile DNA au ajuns în spațiul public sub pretextul comunicatului de presă, nu am făcut declarații, nu am răspuns la ce s-a spus. În spațiul public au fost 400 de articole. Răspunsul trebuie dat strict juridic iar rezolvarea e în maînile ICCJ.
Am stat luni de zile sub control judiciar am considerat ca este utila pentru fazele procesului”, a spus Șova.
El s-a mai plâns de faptul că procurorii DNA au solicitat documente la Curtea de Conturi, Senatul României, de la persoane cunoscute ale lui Șova, și că pe baza documentației primite a clădit cazul de corupție.
„La finalul a patru ani distructivi nu vă voi spune ce a însemnat pentru mine acest proces, să nu influențeze soluția instanței. Nu ma aflu nici să cer înțelegere și nici clemență și asta pentru că nu am comis nici una din faptele din rechizitoriu”, a încheiat ministrul Transporturilor.
Ponta și dosarul care i-a schimbat viața
Nici eu nu am vorbit în public despre acest dosar deși mi-a schimbat și mie viața. Vreau să spun câteva lucruri din punctul meu de vedere importante. Este absolut evident ca nu am comis nicio faptă penală și că acest dosar mi s-a instrumentat pentru demisia mea din funcția de ministru.
După trei ani de procese vizibil pentru toată lumea ca am lucrat ca avocat, că am plătit la timp taxele și impozitele așa cum s-a dovedit în urma controluluui ANAF.
Nici nu am avut contact fizic cu acele rapoarte. Afirmația din rechizitoriu cum că sunt cu copy paste este o afirmație mincinoasă. Mai mult, am plătit mai mult decât ar fi plătit Șova pentru că nu aveam cheltuieli.
N-am spălat nicio sumă de bani de la Șova sau altcineva. Nu cunoșteam și nu aveam cum să cunosc contractele societăților Șova si Rovinari.
Și dacă aș fi știut nu puteam să îl ajut pe Șova din două motive de bun simț: partidul era în opoziție, eu eram deputat de Gorj dar cele două complexe energetice erau conduse de AVAS la București.
Am colaborat cu Șova, ne întâlneam foarte des. Am vorbit în aceste dese întâlniri despre dosare pe care mi le aducea. Nu există înregistrări sau martori.
Urmărirea penală a durat șapte ani, fără să apară martori sau înregistrări, procurorul afirmă că nu e adevărat. Păi dacă eu după șapte ani nu mai țin minte, de unde știa domnul procuror?!
După cum cunoașteți nu există până la mine și nici după mine un avocat cercetat penal pentru că nu a muncit destul. De asemenea, nu cunosc un caz de evaziune fiscală fără prejudiciu.
S-a tot afirmat și azi că am primit o mașină Mitsubishi de la Șova deși am plătit la BCR valoarea mașinii. Acum am aflat că trebuie să plătesc suma totală a mașinii deși am plătit-o deja.
Am fost acuzat că am spălat 180.000 de lei noi ca să achiziționez două apartamente. Nu am fost acuzat de nicio fapta de corupție și din acest motiv DNA nu ar fi avut competența să mă ancheteze dar am fost conexat la acest dosar Turceni-Rovinari.
Am aflat in 2009 despre aceste contracte și domnul Șova m-a și întrebat dacă ar fi trebuit să mă înștiințeze pe mine.
La începutul lunii iunie s-a anunțat moțiunea de cenzură în Guvernul pe care l-am condus. După am fost trimis în judecată pentru acuzații pe care nici acum nu le înțeleg. Vă rog să faceți dreptate. Vă mulțumesc”, și-a încheiat Ponta ultimul cuvânt adresat judecătorilor.
Citește și Editorial de Claudiu Săftoiu. În al 21-lea rând – la revedere, Tudorel Toader!