CEDO a tras concluzia că autoritățile moldovene i-au încălcat dreptul la liberă exprimare prin aplicarea unei măsuri disproporționate.
CEDO arată că cetățeanul de peste Prut, pe numele lui Antatol Mătăsaru (48 de ani), a demonstrat în 2013, expunând un penis de lemn, mare de doi metri, și o fotografie cu o vulvă, alături de alte imagini ale unui politician și a unor procurori șefi.
Peste doi ani, în 2015, o instanță l-a găsit vinovat de huliganism, fiind condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului arată că judecătorii de peste Prut au tras concluzia că sculpturile sunt obscene și că alăturarea imaginii oficialilor publici de organele genitale nu pot fi acceptate. Magistrații au luat în calcul și amenzile precedente primite de bărbat pentru acțiuni similare în momentul în care au decis să-l condamne la doi ani de închisoare cu suspendare.
Omul a făcut apel la decizia instanței, argumentând că sculpturile sunt o formă de expresie artistică, sentința sa fiind exagerată. Toate apelurile sale nu au fost acceptate, inclusiv de Curtea Supremă în urmă cu trei ani.
Bazându-se pe dreptul său de a se exprima liber, bărbatul a susținut că decizia judecătorilor a avut scopul de a-l descuraja de la viitoarele proteste. Astfel, el a făcut, în 2016, plângere la CEDO.
”Aplicarea unei condamnări penale a fost în mod evident disproporționată față de intenția de proteja reputația celor vizați de protest. Nu a existat nici o justificare pentru condamnarea la închisoare, chiar dacă cu suspendare, o asemenea sentință a avut repercusiuni grave nu doar pentru Mătăsaru, ci poate avea un efect descurajator asupra altor cetățeni care vor să se exprime liber.
Instanța din Moldova a depășit nivelul de restricționare a libertății de expresie a domnului Mătăsaru, încălcând astfel articolul 10 din Convenție”, transmite CEDO.
Astfel, CEDO a condamnat Republica Moldova să-i plătească bărbatului suma de 2.000 de euro drept despăgubiri pentru cheltuielile de judecată.
CITEȘTE ȘI: VIDEO / Trei într-un TIR. Ce înseamnă să parcurgi 1.400 de kilometri într-un camion
FOTO: CAPTURĂ VIDEO