La câteva ore de la declarațiile președintelui, Guvernul a adoptat, într-o ședință specială, ordonanța de urgență. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Raluca Prună.

Proiectul de OUG desemnează Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor să obţină, prelucreze şi stocheze informaţii în domeniul securităţii naţionale, iar la cererea organelor de urmărire penală să asigure accesul la sistemele tehnice în condiţii stabilite prin protocoale de cooperare, scrie news.ro.

Şeful statului a explicat că au fost două aspecte importante luate în calcul în avizarea acestui proiect: respectarea deciziei CCR şi punerea în acord a legislaţiei, precum şi asigurarea neîntreruptă a cadrului legislativ pentru ca Justiţia să-şi facă datoria.

Curtea Constituțională a decis că SRI nu mai poate face interceptări în dosarele aflate pe rol, Curtea  a declarat neconstituțional articolul din Codul de Procedură Penală care prevede că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de „organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției”, ci și de „alte organe specializate ale statului”. Cu alte cuvinte, probele obținute din interceptările SRI pot fi nelegale, chiar dacă interceptările sunt făcute cu mandat de la judecător.

După publicarea motivării, DNA, DIICOT și Poliția Română au cerut suplimentarea bugetelor pentru a putea să achiziţioneze tehnică de interceptare şi pregătirea și angajarea de ofițeri care să se se ocupe de supravegheri operative şi înregistrări ambientale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News