UPDATE ora 13.15: Curtea Constituțională a confirmat, într-un comunicat de presă, că „a admis cererea formulată de prim-ministrul Guvernului şi a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern”.
Curtea a constatat că „moțiunea de cenzură a fost depusă cu întrunirea numărului de semnături necesare”, dar a precizat că „Parlamentul nu a dezbătut moțiunea de cenzură, astfel că nu a finalizat procedura inițiată și continuă să încalce art.113 din Constituție”.
Drept urmare, „Parlamentul urmează să dezbată moțiunea de cenzură depusă și să își exprime poziția prin vot asupra acesteia cu respectarea exigențelor constituționale și regulamentare și aplicarea principiului loialității constituționale”.
UPDATE ora 12.03: Conform surselor Libertatea, CCR a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern și Parlament pe tema moţiunii de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR.
În același timp însă, CCR a decis că moțiunea își va continua traseul legal, adică va trebui dezbătută și votată în Parlament, în ciuda faptului că sesizarea premierului a fost admisă, potrivit surselor Libertatea din cadrul Curții Constituționale.
În paralel, PSD a anunțat că a depus propria moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, iar președintele partidului, Marcel Ciolacu, i-a „invitat” pe cei de la USR-PLUS și AUR să o voteze pe aceasta.
Premierul Florin Cîţu a afirmat luni seară că, dacă CCR admite conflictul juridic între Executiv şi Parlament pe tema moţiunii de cenzură, atunci preşedinţii Camerei Deputaților şi Senatului, adică Ludovic Orban și Anca Dragu, trebuie să își dea demisia fiindcă au susţinut o „procedură viciată” prin care au vrut să dea jos Guvernul.
„Dacă cei de la CCR ne dau dreptate, preşedinţii celor Camere, şi Camera Deputaţilor, şi Senat, ar trebui să plece acasă pentru că au susţinut o procedură viciată de a a da jos Guvernul României într-o situaţie complicată”, a afirmat șeful Executivului, conform news.ro.
„Din ceea ce am văzut eu şi ce am primit la Guvern, scria foarte clar că semnăturile (n.red. – pe moțiunea de cenzură) au fost depuse în fotocopie, ceea ce nu este normal. Deci scrie negru pe alb”, a adăugat premierul.
Ciolacu: PSD depune moţiune de cenzură, dacă CCR admite cererea Guvernului
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat luni seară că, în cazul în care Curtea Constituţională respinge moţiunea depusă de USR-PLUS şi AUR, atunci va propune în şedinţa Consiliului Politic Naţional al partidului ca social-democraţii să depună propria moţiune de cenzură.
„Dacă există conflict, imediat după ce CCR anunţă decizia, eu am anunţat deja colegii, avem un Consiliu Politic Naţional, o să solicit colegilor mei ca mâine (n.red. – marți) să depunem moţiunea PSD, care este pregătită”, a afirmat Marcel Ciolacu la Antena 3, conform Agerpres.
„Avem semnăturile, avem textul. O să cerem în BPR citirea moţiunii să fie joi, dacă este conflict, iar luni cel târziu să avem votul”, a menționat liderul Opoziției.
Cîțu a sesizat la CCR neconstituționalitatea moțiunii USR-PLUS și AUR
Premierul Florin Cîțu a depus pe 8 septembrie, la CCR, o sesizare cu privire la existenţa unui posibil conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern, în urma depunerii moţiunii de cenzură de către USR-PLUS şi AUR.
Judecătorii constituţionali au decis să dezbată sesizarea după Congresul PNL, care a avut loc pe 25 septembrie, şi unde Florin Cîţu a fost ales noul preşedinte al partidului, în locul lui Ludovic Orban.