Decizia a fost luată în unanimitate, în cadrul ședinței secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 10 decembrie 2024.
Cuprins:
Scandalul generat de Sebastian Ghiță și familia Cosma
Fostul șef al DNA Ploiești a fost revocat din funcție în iulie 2018, ca urmare a unui scandal de proporții în justiția română, generat de acuzațiile fugarului Sebastian Ghiță, dar și ale familiei fostului baron de Prahova, Mircea Cosma.
Trimis în judecată de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), sub acuzațiile de inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Lucian Onea a fost achitat pe fond în 2023 și ulterior definitiv, în noiembrie 2024, de Înalta Curte de Casație și Justiție „întrucât faptele nu există”.
Decizia CSM, luată în unanimitate
Odată cu decizia de achitare, procurorul Onea a revenit la serviciu la DNA Ploiești, solicitând drepturile de care a fost privat în perioada în care nu i s-a mai permis să activeze ca magistrat: vechimea în muncă și salariile.
„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât recunoașterea vechimii în funcția de procuror a domnului Onea Lucian Gabriel în perioada 27.07.2018 – 27.06.2023. (unanimitate)
De asemenea, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea stabilirii și acordării drepturilor bănești cuvenite (unanimitate)”, este decizia CSM din 10 decembrie 2024.
Potrivit declarației de avere din 2018, Lucian Onea avea un venit anual, ca procuror-șef al structurii DNA Ploiești, de 201.958 de lei. Nu este clară în acest moment suma exactă pe care procurorul trebuie s-o încaseze în contul celor cinci ani în care a fost suspendat din funcție. Cuantumul poate să varieze în funcție de modificările grilei salariale operate de statul român în intervalul 2018-2023. O estimare brută indică faptul că totalul va depăși un milion de lei, echivalentul a peste 200.000 de euro.
Acuzat că a fabricat probe
Procurorii de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) au acuzat că Lucian Onea şi Mircea Negulescu, în instrumentarea a două dosare penale, în cursul lunii mai 2015, l-au determinat pe un martor denunţător (n.r. – fostul deputat Vlad Cosma) să plăsmuiască un denunţ în numele unei persoane imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conţin numele unor persoane – locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetăţenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracţiunea de coruperea alegătorilor pretins săvârşită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunţul.
De asemenea, Lucian Onea era acuzat că a dispus, cu ajutorul subalternului său, procurorul Mircea Negulescu, punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor faţă de o persoană despre care ştia că nu este vinovată.
Totodată, în cursul lunii mai 2015, în soluţionarea celor două dosare penale, Onea era acuzat că a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrângeri asupra martorului denunţător.
Minciunile familiei Cosma, desființate în instanță
Acuzațiile au fost demontate în instanță. În motivarea de achitare a procurorului Onea, Înalta Curte de Casație și Justiție a arătat că declaraţiile lui Vlad Cosma, care au constituit punctul de plecare al investigaţiei declanşate împotriva procurorilor DNA de la Ploiești, aveau dublu scop, discreditarea anchetatorilor și vulnerabilizarea probelor din dosarele în care inculpați erau membrii familiei Cosma.
„Martorul Cosma Vlad Alexandru a acţionat din proprie voinţă, din considerente personale, vizând obţinerea unor beneficii viitoare pentru sine şi membrii familiei sale prin rezolvarea problemelor juridice sau cel puţin vulnerabilizarea probatoriului administrat în cauzele penale în care erau cercetaţi, subsecvent discreditării procurorului care a dispus trimiterea sa şi a tatălui său în judecată, i-a pus sub acuzare într-o altă cauză penală şi a confirmat rechizitoriul prin care sora sa (n.r. – Andreea Cosma) a fost trimisă în judecată”, se arată în motivarea instanței.
După un proces care a durat cinci ani, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus prin sentință definitivă:
- achitarea inculpatului Onea Lucian Gabriel pentru participaţie improprie la infracţiunea de inducerea în eroare a organelor judiciare, întrucât fapta nu există.
- achitarea pentru infracţiunea de represiune nedreaptă, întrucât fapta nu există.
- achitarea pentru infracţiunea de cercetare abuzivă, întrucât fapta nu există
- achitarea pentru instigare în formă continuată la comiterea, fără vinovăţie, sub forma participaţiei improprii, a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată
În mai 2024, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au anulat ordinul de revocare din Direcția Națională Anticorupție (DNA) a procurorului Lucian Onea și hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care a certificat revocarea.
Astfel, Lucian Onea s-a putut întoarce la DNA Ploiești în iunie 2024, la aceeași structură de parchet care i-a adus notorietatea. Magistratul a fost în primele luni doar procuror de instanța, iar din noiembrie 2024 poate face și activități de urmărire penală.
Familia Cosma scapă de închisoare
Întregul scenariu țesut în jurul DNA Ploiești a dus la tărăgănarea dosarelor în care fuseseră deferiți justiției pentru fapte de corupție membrii familiei Cosma. Astfel, după ani de amânări, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma şi fiul său, fostul deputat PSD Vlad Cosma, au scăpat de închisoare în dosarul de corupţie în care primiseră iniţial 8, respectiv 5 ani de închisoare cu executare, Tribunalul Prahova dispunând încetarea procesului penal ca urmare a prescripției faptelor.
În cazul Andreei Cosma, situația juridică încă nu este pe deplin clarificată. În aprilie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca procesul să se reia de la zero, în condiţiile în care dosarul se plimbă între instanţe de aproape zece ani, iar infracţiunile săvârşite de inculpaţi datează din anul 2008.
Într-o primă fază a procesului, Andreea Cosma a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare. DNA Ploiești a trimis-o în judecată pe Andreea Cosma, la data faptei notar public, pentru complicitate la abuz în serviciu.
Foto: Ionuț Mureșan
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro