La solicitarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) Guvernul a discutat, miercuri, un proiect de lege privind regimul cartelelor telefonice pre-plătite. Proiectul de lege modifică Ordonanţa Urgenţă 111/2011 privind comunicaţiile electronice.
Înainte de aprobare, Ponta a verificat dacă proiectul este în forma în care să poată fi transmis Parlamentului, conform solicitării CSAT.
„Proiectul de lege, domnul Cotovelea, aţi avansat împreună cu ministrul Justiţiei ? Putem să-l trimitem la Parlament conform solicitării CSAT?”, s-a interesat şeful Executivului, în şedinţa de guvern.
Ministrul a confirmat că proiectul este redactat şi se referă la regimul cartelelor pre-plătite.
„Avem inclusiv semnătura ministrului Justiţiei pe acest proiect de lege cu cartelele pre-pay, titlul este mai lung, sub rezerva că domnul ministru Morar (secretarul general al Guvernului – n.r.) va primi varianta semnată şi de către directorul SRI, Cristian Maior”, a spus Cotovelea.
Anul trecut, Sebastian Ghiţă, deputat PSD, voia să să depună o iniţiativă legislativă prin care cartelele telefonice pre-plătite să poată fi achiziţionate numai după furnizarea datelor personale. Acest lucru îi va ajuta pe cei de la serviciile secrete să-l identifice pe deţinătorul unei cartele în cazul în care un judecător va decide interceptarea numărului telefonic respectiv. Victor Ponta a arătat că înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-plătite a fost decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în luna august 2012, după atentatul terorist din Bulgaria.
Argumentul a fost că zona cartelelor pre-plătite este folosită pentru infracţiuni economice, existând şi riscul de utilizare a acestor cartele în activităţi legate de terorism.
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat atunci Guvernului şi Parlamentului să aibă în vedere obligaţiile asumate de România prin tratate internaţionale cu privire la drepturile omului, nu doar necesităţile dictate de siguranţa naţională.