Deoarece preţurile la combustibili în Ungaria sunt cele mai mici din Europa, tot mai mulți străini vin să cumpere carburant în zona de graniţă, astfel încât acest lucru a devenit o ameninţare la adresa securităţii aprovizionării, susţine Gergely Gulyas.
„Cumpărătorii străini profită de faptul că Ungaria este capabilă să menţină preţul la benzină la 480 de forinţi (1,2 euro) pe litru, în timp ce în alte părţi din Europa este de 700-900 de forinţi”, a spus Gergely Gulyas, joi, 26 mai.
Pentru a preveni un astfel de „abuz„, numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra benzina la 480 de forinţi litrul în Ungaria. Ceilalţi vor trebui să plătească preţul pieţei, a subliniat Gergely Gulyas.
La finalul lunii aprilie, premierul ungar Viktor Orban a anunțat că plafonarea prețurilor la carburanți va fi prelungită până la 1 iulie. „Prețurile cresc în toată Europa și motivul principal pentru acest lucru este războiul din Ucraina”, a spus atunci Orban.
Plafonarea prețurilor la carburanți din Ungaria a dus la haos și în România
Decizia plafonării prețurilor carburanților în Ungaria a fost adoptată în noiembrie 2021, pe o perioadă de 3 luni. Însă, în februarie, Viktor Orban a luat o decizie surprinzătoare, prelungind cu încă 3 luni plafonarea prețurilor, a scris RFI.
Prețul plafonat a atras atenția automobiliștilor și transportatorilor din țările vecine, ceea ce a produs un trafic intens la benzinării, în orașele de frontieră ungare, de teamă că se vor termina carburanții.
Iar la începutul lunii martie, grupul maghiar MOL a impus restricții la achizițiile de carburanți în Ungaria, după ce cererea a ajuns la cote-record. În aceste condiții, o benzinărie Mol din Beiuş, județul Bihor, a profitat de context și a vândut pe 9 martie benzina și motorina cu 11 lei pe litru. Imaginea a devenit virală pe Facebook, iar ulterior au început să apară cozile în mai multe orașe din țară.
Benzinăriile din toată România au fost luate cu asalt, oamenii fiind speriați de zvonurile că prețul benzinei ar putea să sară de 10 lei per litru. „Sunt speculații și le transmit românilor să nu intre în panică și să nu stea la cozi. Repet, nu există riscul ca prețul la benzină să ajungă la 11 lei, dar există riscul în schimb, pentru cei care au făcut așa ceva, ca de mâine să vină organele de control ale statului”, spunea atunci ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru Libertatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro