Pe scurt, decizia CJUE înseamnă că instanța din Malta nu poate refuza predarea fugarului Paul de România invocând standardele scăzute din penitenciarele românești.

„Autoritatea de executare nu poate refuza predarea întemeindu-se pe condițiile de detenție de care a luat la cunoștință fără consultarea statului emitent. Nu poate fi avut în vedere un standard mai ridicat în materie de condiții de detenție decât cel garantat de normele internaționale”, a transmis CJUE.

Decizia CJUE vine la puțin timp după ce instanța din Malta a chemat delegația Administrației Naționale a Penitenciarelor la discuții privind situația penitenciarelor din România, înainte să ia decizia definitivă cu privire la predarea lui Paul de România. 

În plus, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a precizat că motivul invocat de Paul de România, în baza căruia Franța a refuzat extrădarea, nu este legal. Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu a depus jurământul la învestirea în funcție, după cum a dezvăluit Libertatea în noiembrie 2023.

„Executarea mandatului nu poate fi refuzată pe motiv că procesul verbal de depunere a jurământului de un judecător din completul care a soluționat cauza internă nu poate fi găsit sau a fost depus numai la numirea în calitate de procuror”, a decis CJUE.

Ministrul justiției, Alina Gorghiu, a precizat că „statul român va comunica această decizie extrem de importantă către instanța din Malta, aceasta urmând să se pronunțe referitor la predarea fugarului Paul-Philippe al României” pe data de 31 iulie, adică peste 2 zile.

Prințul Paul a scăpat de extrădarea din Franța, acum așteaptă decizia Maltei

Paul-Philippe al României, în vârstă de 75 de ani, a fost condamnat definitiv în 2020 la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. El a fugit din țară și a fost prins la Paris în iunie 2022. O Curte de Apel din Franța a refuzat să-l extrădeze în România.

La finalul lunii aprilie, Paul al României a fost prins în Malta și a fost arestat preventiv. Procesul referitor la predarea către autoritățile române a început pe 14 mai.

Inițial, pe 20 mai, maltezii nu au vrut să îl extrădeze, susținând că există un „risc real” ca acesta să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale. Apoi, pe 25 iunie, instanța de fond din Malta a decis extrădarea lui Paul, însă hotărârea nu este definitivă.

Tribunalul din Malta a stabilit că Paul de România va fi pus sub control judiciar și eliberat pe cauțiune, după ce a stat mai mult de 2 luni în arest, dar acesta nu poate părăsi Malta pentru că pașaportul este reținut de instanță, a anunțat luni, 8 iulie, Ministerul Justiției de la București. Paul al României a trebuit să plătească o cauțiune de 20.000 de euro, dar și o garanție personală de 30.000 de euro.

Instanța din Malta se va pronunța pe 31 iulie dacă îl extrădează sau nu pe Paul de România.

Urmărește-ne pe Google News