250 de parlamentari au votat pentru şi unul singur împotriva proiectului care prevede că cei condamnați definitiv pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie nu pot candida în funcţii publice. Singurul care a votat contra este deputatul neafiliat Mihai Lasca, potrivit listei de vot afișată pe site-ul Camerei Deputaților.

Proiectul de lege a fost conceput de deputatul Cătălin Teniţă (REPER) şi depus împreună cu deputata Diana Stoica (USR) în 2021.

Partidul REPER a transmis că proiectul interzicea, în forma inițială, doar participarea persoanelor condamnate pentru viol, pornografie, trafic de persoane sau corupție la alegerile locale, până la reabilitare. În forma finală, au fost incluși și parlamentarii. „Este de datoria noastră să nu mai permitem infractorilor să ajungă să conducă şi să ia decizii pentru români, fie că vorbim despre comunităţi locale sau Parlament”, se precizează în comunicatul REPER.

„Le mulţumesc tuturor colegilor din societatea civilă, mai precis celor de la Salvaţi Copiii, care au pus pe masă propunerea privind interzicerea accesului în alegeri a celor condamnaţi pentru infracţiuni împotriva copiilor, tuturor celorlalte ONG-uri implicate în tema «Fără penali în funcţii publice»”, a spus Cătălin Teniță.

Și USR a transmis că „persoanele condamnate definitiv nu vor mai putea candida și nu vor mai putea fi alese în administrația locală”. Partidul condus de Cătălin Drulă a precizat că a votat și pentru proiectul „Fără penali în Parlament”.

„A fost nevoie de 5 ani pentru ca Parlamentul României să înțeleagă că persoanele condamnate penal nu au ce să caute în funcții publice, nu au justificarea morală să fie alese în astfel de poziții”, a a declarat și vicepreședintele USR și al Camerei Deputaților, Dan Barna.

Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News