„Vreau să menționez faptul că atât slujbele, în această perioadă, indiferent de cultul religios, cât și pelerinajele sunt permise conform legislației în vigoare, dar ele sunt grevate de anumite măsuri și de anumite restricții care au rolul de a ne ține departe de spitale și de suferință.
Astfel, dacă tot s-a recurs în lupta asta mediatică la argumente constituționale, aș putea menționa și eu art. 22 din Constituție în care se spune că dreptul la viață, precum și dreptul la integritate fizică și psihică ale persoanelor sunt garantate. Tocmai asta încercăm și noi să facem la nivelul județului Constanța.
Să ne asigurăm că cetățenii județului Constanța pot în continuare să-și desfășoare viața într-un mod cât mai aproape de normal, fără să îngroașe rândurile celor care așteaptă în Unitățile de Primiri Urgențe sau ale celor care așteaptă acasă ambulanțele pentru a le fi prelevate testele.
Prevederile, inclusiv ale Hotărârii 72 la care ați făcut mențiune ca fiind în momentul de față pe rolul unei instanțe, cât și prevederile HG nr. 967/2020, prevederi aplicabile pe întregul teritoriu național, sunt destule în această privință”, a declarat Silviu Iulian Coșa.
Prefectul le-a transmis un mesaj românilor care nu sunt din localitatea Ion Corvin: „Apel la responsabilitate și la faptul că trebuie să înțeleagă că suntem într-o situație epidemiologică deosebită și trebuie să respectăm reglementările existente în această stare de alertă, chiar în stare de carantină pentru 11 din localitățile județului Constanța, pentru că aceste măsuri au tocmai rolul de a ne menține sănătoși și chiar în viață”.
Referitor la prezența polițiștilor și a jandarmilor la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei din comuna Ion Corvin în ziua pelerinajului, Silviu Iulian Coșa a spus: „Este necesară asigurarea unui grad de liniște și de netulburare a ordinii publice. Se va proceda și la legitimarea oamenilor care vor participa la manifestările respective”.
Cine nu este din localitatea Ion Corvin riscă să facă drumul înapoi. Nu putem aprecia, în momentul de față, numărul participanților astfel încât să știm dacă vor putea fi identificați și verificați cu toții, dar regulile sunt destul de clare în momentul de față.
Silviu Iulian Coșa, prefectul județului Constanța:
Pelerinajul la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei a fost interzis anul acesta, din cauza pandemiei de COVID. IPS Teodosie a încercat să anuleze la tribunal decizia Consiliului Județean pentru Situații de Urgență Constanța. După ce judecătorii i-au respins cererea, arhiepiscopul Tomisului le-a spus oamenilor la slujbă: „Vă aștept pe toți la Peștera Sfântului Andrei. Să vă faceți foaie prin care să arătați că vă închinați la cea dintâi biserică nefăcută de mână”.
„Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!?”, a scris apoi IPS Teodosie într-o scrisoare pe care i-a trimis-o premierului.
Județul Constanța a avut joi 644 de cazuri noi de coronavirus și a ajuns la o rată de infectare de 7,1 la mia de locuitori, al doilea cel mai mare coeficient al infectărilor cumulate la 14 zile. În ultimele două săptămâni, 6.724 de oameni din județ au fost infectați.
Municipiul Constanța este în carantină din 21 noiembrie până pe 4 decembrie, iar una dintre interdicții este ieșirea din localitate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro