Parlamentarii din Coaliție au renunțat marți la toate amendamentele votate în Senat, dar și la cele care tocmai fuseseră adoptate în Comisia Juridică de la Cameră la proiectul de lege care modifică Codul Penal și Codul de Procedură Penală.
S-a dat raport final în comisie pentru varianta proiectului trimisă de Ministerul Justiției, iar miercuri este programat la vot în plen.
Coaliția decisese înaintea ședinței Comisiei Juridice să susțină pragul de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu.
Un amendament exploziv
În ședința din Cameră, președinta Comisiei Juridice, Laura Vicol (PSD), a întrerupt discuțiile după două ore și jumătate, când s-a consultat cu lideri ai partidului, care abordaseră subiectul cu partenerii de guvernare.
Un amendament adoptat în aceeași zi, prin care se eliminau faptele de corupție din lista celor pentru care pot fi folosite ca probe înregistrările serviciilor de informații, provocase reacții virulente din partea USR. Laura Vicol a fost acuzată că s-a aflat în conflict de interese atunci când a votat, pentru că soțul este trimis în judecată pentru evaziune fiscală și constituire de grup infracțional organizat.
Contre în Coaliție
Liberalii au protestat la rândul lor, dar în interiorul Coaliției, au declarat surse politice pentru Libertatea.
PSD a fost de acord cu eliminarea amendamentului privind înregistrările, dar nu a mai vrut să susțină pragul de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu.
„PNL a votat împotriva propriilor amendamente. Nu s-a mai putut așa ceva, am decis să votăm tot ce a venit de la Guvern, să își asume Predoiu, ministrul justiției”, a declarat un lider PSD sub protecția anonimatului.
Liderii PSD au decis ca ministrul Predoiu și PNL să își asume forma proiectului privind Codul Penal, chiar dacă în forma venită de la Guvern nu există prag pentru abuzul în serviciu.
Curtea Constituțională stabilise că trebuie să existe o valoare de la care abuzul în serviciul să fie incriminat, dar fără a preciza o sumă anume.