UPDATE ora 22.55: Moscova a avertizat Uniunea Europeană cu privire la consecințele pe care le-ar putea avea faptul că blocul comunitar a decis să suspende complet acordul dintre UE și Rusia privind facilitarea emiterii vizelor.
„Încălcarea, eludarea sau retragerea de către UE din acordul cu Rusia, de facilitare a eliberării vizelor, nu va rămâne fără consecințe. Vom decide singuri dacă măsurile vor fi simetrice, asimetrice sau ceva la care UE nu se așteaptă”, a declarat, pentru agenția rusă de stat RIA Novosti, ministrul adjunct de externe rus, Alexander Grușko. „Dacă Bruxellesul decide să se împuște din nou în picior, atunci este alegerea lor”, a mai afirmat Grușko.
UPDATE ora 18.10: Șeful politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell, a declarat într-o conferință de presă care a urmat reuniunii că această decizie „va reduce semnificativ numărul de noi vize emise de statele membre ale UE”, având în vedere că procesul va deveni mai dificil și va dura mai mult.
„Am convenit asupra (…) suspendării totale a acordului de facilitare a vizelor între Uniunea Europeană și Rusia”, a anunțat el.
Vizele erau deja restricționate pentru anumite categorii de cetățeni ruși. Borrell a precizat că, în acest moment, nu este vorba de un text juridic, ci doar de un acord politic.
Acordul va trebui să fie aprobat de toate statele membre, la nivelul Consiliului European.
Borrell a adăugat că, de la jumătatea lunii iulie, a existat o „creștere substanțială a trecerilor de frontieră dinspre Rusia în statele vecine”, ceea ce a devenit „un risc de securitate pentru aceste state”.
„Am văzut mulți ruși care călătoresc pentru vacanțe și cumpărături ca și cum în Ucraina nu ar fi un război”, a spus Borrell.
„Nu poate fi o relație obișnuită de afaceri”, a precizat șeful diplomației europene.
Mai mulți diplomați europeni au declarat că miniștrii UE nu au putut conveni și asupra unei interdicții generale de acordare a vizelor de călătorie pentru ruși, deoarece statele membre erau împărțite pe această temă.
***
Știrea inițială: Ungaria, alături de mai multe state membre UE, se opun interzicerii accesului cetățenilor ruși în Uniunea Europeană, dar blocul comunitar va suspenda acordul bilateral prin care oferă tratament preferențial pentru ruși atunci când solicită viză, a afirmat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, în marja reuniunii UE de la Praga, relatează Reuters.
„Nu va exista o interdicție generală privind vizele cetățenilor ruși”, a spus oficialul maghiar. „Mai multe state membre și-au arătat opoziția împotriva acestui lucru, inclusiv eu”.
El a arătat că suspendarea acordului cu Rusia privind vizele va fi aprobată cu un vot majoritar și nu în unanimitate, dar nu a precizat care va fi poziția Budapestei.
Statele nordice și estice, inclusiv România, sprijină interzicerea turiștilor ruși în Uniunea Europeană, cerută inițial de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar state precum Germania și Franța au anunțat că nu susțin măsura pe care o descriu drept contraproductivă.
O suspendare extinsă a acordului ar elimina tratamentul preferențial pentru ruși atunci când solicită vize și i-ar obliga să prezinte mai multe documente. Acest lucru va face toată procedura să dureze mai mult și să fie mai costisitoare.
Planul blocului comunitar vine în contextul în care unele state membre au amenințat că își vor închide unilateral granițele pentru turiștii ruși, dacă nu e luată o decizie colectivă la nivelul UE.
Părți ale acordului din 2007 referitoare la libera circulație a oficialilor guvernamentali și a oamenilor de afaceri au fost suspendate la sfârșitul lunii februarie, când Putin a ordonat invadarea Ucrainei.
Ministrul rus apărării al Rusiei, Serghei Şoigu, a comparat, săptămâna trecută, propunerea ca blocul comunitar să interzică vizele turistice pentru cetăţenii ruşi cu o „politică nazistă”.