Decizia din Michigan contrazice decizia instanței supreme din Colorado de săptămâna trecută. Într-o decizie luată cu patru voturi „pentru” și trei „împotrivă”, care a declanșat un cutremur politic și juridic, Curtea Supremă din acel stat a decretat că Trump s-a implicat într-o insurecție și, prin urmare, i se interzice, în temeiul celui de-al 14-lea amendament – secțiunea 3 – să ajungă la președinție.

Secțiunea cu pricina interzice într-adevăr celor care s-au „implicat în insurecție sau rebeliune” împotriva țării să dețină funcții federale, fiind un amendament adoptat după Războiul Civil.

Prima instanță din Michigan care a fost sesizată cu acest caz a spus că legea statului nu oferă oficialilor electorali nicio marjă de manevră pentru a controla eligibilitatea candidaților în alegerile primare. De asemenea, instanța a mai spus că sesizarea a ridicat o problemă politică ce nu ar trebui să fie decisă în instanțe. Decizia a fost menținută de Curtea de Apel și de Curtea Supremă din Michigan.

Spre deosebire de Colorado, instanțele din Michigan au respins cazul în întregime din motive procedurale și nu au ajuns niciodată la întrebările dacă evenimentele din 6 ianuarie se califică drept o insurecție și dacă Trump s-a implicat în ele.

Cum Trump se confruntă cu două decizii diametral opuse privind eligibilitatea candidaturii sale, Curtea Supremă a SUA este așteptată să discute problema, mai ales că alegerile primare din Partidul Republican vor începe în 15 ianuarie cu statul Iowa.

Urmărește-ne pe Google News