Viceprim-ministrul rus Marat Khusnullin a dipus ca părțile distruse ale podului să fie demolate imediat și a spus că scafandrii vor începe să cerceteze daunelor produse sub linia de plutire a podului începând de duminică dimineață, potrivit agențiile de presă ruse.
Autoritățile ruse au acționat rapid pentru a redeschide acele părți ale conectorului cheie încă intacte și au declarat sâmbătă seara că podul a fost redeschis parțial pentru traficul rutier. Mașinile circulă însă mult mai rar, la anumite intervale, iar cele camioanele militare încă nu au fost văzute pe pod, scrie presa internațională.
Guvernatorul numit de Rusia în Crimeea, Serghei Aksionov, a spus că există o dorință de răzbunare, precizând, totodată, că peninsula are încă rezervă de o lună de combustibil și peste două luni de mâncare. „Situația este gestionabilă. Este neplăcută, dar nu fatală”, a spus el.
Un comitet național rus antiterorism a declarat că pagubele au fost cauzate de explozia unui camion-bombă. Șapte vagoane de tren au luat foc ulterior exploziei, iar două sectoare din drum s-au prăbușit.
Lung de 19 kilometri și cu o valoare simbolică, podul Crimeei are un rol cheie în aprovizionarea forţelor ruse din sudul Ucrainei. Nu este clar cine stă în spatele exploziei, întrucât lovitura nu a fost revendicată oficial de nimeni. Ucrainenii, inclusiv oficiali, au făcut ironii pe tema exploziei, dar n-au spus direct să sunt responsabili. Nici Moscova nu a făcut vreo acuzaţie publică.
Pe imaginile din satelit difuzate sâmbătă au arătat fum și foc în apropierea zonelor prăbușite ale podului de 19 km (12 mile), care a fost deschis cu multă fanfară la patru ani după ce Moscova a anexat Crimeea.
Un nou comandant al „operațiunii speciale”
La câteva ore după explozia podului, Rusia a numit oficial un nou comandant care să conducă operațiunile armate din Ucraina. Generalul Serghei Surovikin este un comandant cunoscut pentru că a condus forțelor ruse în Siria și a fost acuzat că a supravegheat distrugerea orașului Alep.
În paralel, la Moscova au început epurările în armată, după ce unități ale gărzilor de elită rusești au intrat în capitală și au arestat mai mulți militari, potrivit serviciilor speciale ucrainene. Potrivit martorilor, au fost efectuate numeroase arestări sau rețineri ale unor militari ruși. În același timp, toate unitățile militare din zona Moscovei au fost puse în alertă maximă.
Amenințări de la oficiali de rangul doi
Vicepreședintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi, consideră că Rusia trebuie să atace podurile, centralele electrice, „toate drumurile dinspre Polonia, sediile și adăposturile guvernamentale” din Ucraina, în urma exploziei care a distrus parțial podul care leagă Crimeea de Rusia. „Va trebui să ducem Ucraina în secolul 18”, a cerut Tolstoi.
Pe timpul nopții, orașul ucrainean Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a fost lovit de bombardamente care au ucis cel puțin 12 persoane, potrivit guvernatorului regional Oleksandr Starukh. Zeci de atacuri aeriene rusești au lovit mai multe clădiri rezidențiale.
Deși Moscova nu a dat vina pe Kiev pentru explozia de sâmbătă, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a denunțat ironiile ucrainene drept un semn al „naturii teroriste” a Ucrainei.
Un ziar ucrainean a anunțat sâmbătă, pe surse, că Serviciul de Securitate al Ucrainei este în spatele exploziei de pe podul Crimeei. SBU a refuzat să comenteze.