S-au înregistrat 234 de voturi „pentru”, 30 împotrivă şi 22 de abţineri şi 4 nu au votat.

În timpul dezbaterii, liderul deputaţilor UDMR, Benedek Zacharie, a cerut retrimiterea la comisie, propunerea fiind respinsă de către deputaţi.

Kelemen Hunor: “Trebuie să înţelegeţi că prin această iniţiativă nu luăm nimic de la nimeni. Nu trebuie să renunţaţi la nimic”

Liderul UDMR, deputatul Kelemen Hunor, iniţiatorul propunerii legislative, le-a transmis parlamentarilor că nu cer nimic, prin această iniţiativă, decât recunoaşterea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare.

„Trebuie să înţelegeţi că prin această iniţiativă nu luăm nimic de la nimeni. Nu trebuie să renunţaţi la nimic. Puteţi da, fără să pierdeţi, fără să deveniţi mai săraci. Prin votul dumneavoastră puteţi demonstra că susţineţi idealurile enunţate (…), şi putem demonstra împreună că, astfel, ducem mai departe acele valori din istorie care ne fac pe toţi mai buni, mai puternici şi, de ce nu, mai uniţi în ideea de a proiecta un viitor comun”, a declarat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a mai spus că a urmărit toate dezbaterile din ultima perioadă, „deloc raţionale”, despre comunitatea maghiară din România.

„Vrând-nevrând, m-am întors cu gândul în trecut. Nu în trecutul îndepărtat, nu în secolul al XIX-lea. (…) Nu! Eu m-am întors cu gândul doar la ultimii 30 de ani, în anii 1989-90, la anul prăbuşirii dictaturii comuniste şi la anii care au urmat. M-am gândit la speranţa renăscută de atunci, la politica speranţei pe care am tot construit-o şi în care eu mai cred încă şi astăzi. Printre altele, am sperat cu toţii că vom lăsa în urma noastră politica de discriminare a minorităţilor etnice, politica de asimilare şi că vom reuşi să vindecăm rănile produse în acei ani de dictatura comunistă. Maghiarii din România au nutrit speranţa că vor fi cetăţeni egali şi în drepturi. (…) Săptămânile trecute am avut un sentiment ciudat. Am avut senzaţia că politica speranţei – în sensul de a gândi împreună soluţii politice pentru minoritatea maghiară – nu mai funcţionează aproape deloc”, a afirmat Kelemen Hunor.

Ce prevedea proiectul UDMR

Potrivit iniţiativei, în localităţile unde trăiesc persoane aparţinând comunităţii maghiare, autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene, instituţiile publice pot organiza manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

Fondurile necesare acestor manifestări pot fi asigurate din bugetele locale ale autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene şi ale instituţiilor publice.

 
 

Urmărește-ne pe Google News