Aceasta este o măsură temporară, până la depunerea formularelor online prin Spațiul Privat Virtual. Anterior, autoritățile au fost acuzate că blochează donarea celor 2%, după ce mai multe ONG-uri s-au plâns că nu mai pot depune ele actele, acestea neputând fi depuse decât de cei care vor să facă donația.
Cum acest lucru presupunea mersul la ghișeu, foarte puțini se mai aventurau să doneze. Acum, însă, autoritățile revin și spun că Declarația 230 poate fi depusă și de către beneficiari.
Formularul 230, cel prin care contribuabilii redirecţionează 2% din impozitul pe venit către entităţi nonprofit/unităţi de cult sau pentru acordarea de burse poate fi depus şi de către beneficiarii sumelor redirecţionate.
„Pentru aplicarea unitară la nivel naţional a prevederilor legale prin circulara transmisă structurilor teritoriale ale ANAF se clarifică posibilitatea depunerii formularului 230 şi de către entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a sumei redirecţionate. Măsura este tranzitorie, până la generalizarea depunerii tuturor formularelor prin mijloace electronice de transmitere la distanţă prin intermediul SPV care reprezintă un alt obiectiv strategic al Ministerului Finanţelor Publice”, precizează un comunicat al Ministerului Finanțelor.
Conform sursei citate, se are în vedere centralizarea de către entitatea beneficiară a formularelor 230, semnate de contribuabili şi depunerea acestora la ANAF în baza unui borderou în condiţiile asumării de către reprezentantul ONG/unităţii de cult a răspunderii sub sancţiunea privind falsul în declaraţii şi uzul de fals.
ANAF va notifica contribuabilii cu privire la opţiunea exercitată prin formularul 230 primit, astfel încât aceştia să cunoască faptul că se dă curs cererii de direcţionare a cotei de 2%.
Persoana fizică poate anunţa administraţia fiscală, într-un termen de 30 de zile, dacă sunt inadvertenţe cu privire la opţiunea exercitată.
Redirecționarea sumelor prin formularul 230 a iscat un scandal în luna ianuarie, atunci când organizațiile non-guvernamentale au acuzat Fiscul că vrea să le lase fără bani. Și asta pentru că anterior reprezentanții acestora puteau completa ei înșisi datele persoanelor care vor să doneze.
80% din firme nu mai pot face donația de 20%
Anterior, instituția a mai fost acuzată de către ONG-uri, după ce fostul ministru de Finanțe Ionuț Mișa a ridicat la 1 milion de euro pragul pentru microîntreprinderi. Acest lucru face ca acestea să fie taxate cu un impozit între 1 și 3% aplicat pe venituri. Cum nu mai au impozit pe profit, acestea nu mai pot face donații de 20% din impozitul pe profit.
Citește și: Editorial de Claudiu Săftoiu. În al 21-lea rând – la revedere, Tudorel Toader!