Formularul se regăsește mai jos sau poate fi descărcat direct de pe pagina Fiscului.
În esență, declarația 600 trebuie să conțină sumele câștigate în 2017 de către toți cei care au activități îndepenente. Numai PFA-uri sunt peste 400.000 în România.
Libertatea a scris de curând despre reintroducerea ”aberației fiscale” în România.
Formularul 600 by phradamon on Scribd
Fiscul va folosi Declarația 600 pentru a impune contribuții sociale și de sănătate
Potrivit lui Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor și actual consultant fiscal, Fiscul va folosi acele date pentru a trimite apoi respectivelor persoane declarații de impunere. Adică 25% pentru contribuții sociale și 10% contribuții de sănătate.
Iată ce spune Gabriel Biriș pe pagina sa de Facebook.
”Agitație mare cu declarația D600, ce trebuie depusă de toți contribuabilii care obțîn venituri din activități independente (pentru CAS) sau din activități independente, asocieri, chirii, venituri din investiții, alte venituri (pentru CASS) de cel puțin 12 salarii minime pe an până nu mai târziu 31 ianuarie.
Hai să vedem ce mai e și cu asta. O prima observație: D 600 există de ceva ani, dar se depunea doar pentru CAS, nu și pentru CASS.
Ceea ce înseamnă că anul acesta va fi depusă de muuult mai mulți oameni. Persoanele care obțîn venituri din activități independent, dar au case proprii de pensii (avocați, de ex) cei care obțin venituri din chirii, dobânzi, dividende, alte venituri vor trebui să o depună (pentru CASS, chiar dacă nu datorează CAS).
La ce folosește D600? În baza acestei declarații, ANAF va emite o decizie pentru plățile datorate de contribuabil în timpul anului la CAS și CASS, și anume:
– 25% din venitul ales (în 1900 lei/lună, maxim oricât) la CAS;
– 10% din salariul minim (1900 lei/lună) la CASS.Plățile se fac trimestrial. Tot până pe 31 ianuarie trebuie depusă însă și D220 privind venitul estimat din activități independente pentru anul 2018. Ca urmare, ANAF emite o (altă) decizie pentru plăti anticipate la impozitul pe venit… Stau și mă întreb: de ce dracu nu putem depune una singură? De ce trebuie depuse de contribuabil sute de mii de hărtii degeaba?
De ce trebuie emise alte sute de mii de hărții de ANAF degeaba? Ufff!!!
PS: Funcționarii de la ANAF nu știu dacă avocații trebuie să depună D600 (noi avem casă de pensii separată). Până acum decizia emisă în baza D220 (venitul estimat e baza și pentru CASS) includea atât plățile anticipate pentru impozit cât și pentru CASS. Ne zic să așteptăm să se clarifice ei…
Părerea mea e că trebuie depusă (deși absolut degeaba!), D600 incluzând acum la III.1 „Date privind încadrarea veniturilor din activități independente…”.
PS 2: Eu tot nu înțeleg Cooperativa asta a muncii în zadar… De ce naiba nu transformă declarațiile astea de venit în declarații de impunere, să includă în formular și impozitele/contribuțiile + termene de plată. Chiar așa greu o fi să facă un XML și să nu mai emită degeaba 2 milioane de hărții pe an??”
Adrian Bența: Declarația 600 se depune indiferent că ești sau nu salariat
Consultantul fiscal Adrian Bența spune, pe pagina sa de Facebook, că trebuie să depună Declarația 600 toți cei care au realizat venituri independente, chiar dacă sunt salariați sau nu.
”Depunerea Declarației 600 pentru plata asigurărilor sociale din anul 2018 datorate de persoane fizice – termen maxim 31 Ianuarie 2018.
Ca urmare a mai multor solicitări primite în ultimele zile față de modul în care trebuie achitate asigurările sociale de persoanele fizice și față de modul de depunere a Declarației 600, facem următoarea informare.
Prin OUG nr. 79/2017 pentru modificarea Codului fiscal, în afara transferului asigurărilor sociale de la angajator la salariat au fost aduse modificări structurale și la modul în care se datorează și plătesc asigurările sociale de persoanele fizice ce realizează venituri extra salariale.
Această informare se adresează acelor persoane fizice rezidente în România ce au realizat în anul 2017 venituri extra salariale, vor realiza în anul 2018 venituri extra salariale, chiar dacă au și calitatea de salariat. Calitatea de salariat nu are relevanță față de obligația plății asigurărilor sociale pentru venituri extra salariale.
Dacă o persoană fizică rezidentă în România a realizat în anul 2017 venituri extra salariale mai mari de 12 salarii minime – 22.800 lei (12 luni X 1.900 lei salariul minim), această persoană fizică are obligația să depună la autoritatea fiscală Formularul 600, declarația privind luarea în evidență ca plătitor de asigurări sociale în anul 2018, persoana fizică având calitatea de asigurat la sistemul public de sănătate sau ,după caz, la sistemul public de pensii.
Veniturile extra salariale la care facem referire sunt următoarele:
– venituri din activități independente, unde regăsim în principal veniturile din practicarea unei profesii libere sau a unei meserii, venituri din activități de comerț sau prestări de servicii, venituri din drepturi de proprietate intelectuală/drepturi de autor (art. 68 – 70 din Codul fiscal);
– venitul din investiții, unde regăsim în principal venituri din dividende, venituri din dobânzi, venituri din tranzacții cu părți sociale și acțiuni, venituri din lichidarea unei persoane juridice (art. 94 – 97 din Codul fiscal);
– venituri din cedarea folosinței bunurilor – chirii, arendă (art. 84 – 87 din Codul fiscal);
– venituri din activități agricole, silvicultură, piscicultură, fie că sunt supune tranșelor de venit, fie că se aplică sistemul real (art. 104 -116 din Codul fiscal);
– venituri din alte surse, cum ar fi venituri din contracte civile, decontarea unor cheltuieli personale ale participanților la societate, etc. (art. 114 – 116 din Codul fiscal);
– venitul brut din asocierile persoanei fizice cu persoane juridice pentru realizarea unei activități economice (Titlul II, Titlul III, respectiv art. 125 alin. (7) – (8) Codul fiscal).Dacă persoana fizică a realizat în anul 2017 unul sau mai multe categorii de venituri dintre cele enumerate mai sus, iar suma depășește valoarea de 22.800 lei, persoana fizică v-a depune Declarația 600 și are în mod obligatoriu calitate de contribuabil la sistemul public de sănătate.
Suma de plată pentru contribuția la sănătate este în procent de 10% din salariul minim în anul 2018. Pentru întreg anul 2018 se datorează suma de 1.900 lei X 12 luni X 10% = 2.280 lei. Această sumă se achită în 4 rate egale în data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru. Practic, până în data de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie se va achita câte o rată de 570 lei.
Pentru veniturile din activități independente (profesii libere, exercitarea unei meserii, activități de comerț și prestări servicii, drepturi de autor) persoanele fizice ce au realizat în anul 2018 venituri din această categorie au obligația să plătească contribuție la asigurările sociale – pensii având ca bază de calcul cel puțin salariul minim pe economie din anul 2018. Practic, aceste categorii de persoane au dreptul să își aleagă baza de calcul pentru contribuția la pensii, de la 1.900 lei în sus fără a fi plafonată superior. Procentul este de 25% din suma asigurată.
De exemplu, dacă o astfel de persoană se asigură pentru valoarea de 1.900 lei, salariul minim din anul 2018, va completa în Declarația 600 la rubrica asigurări sociale suma de 1.900 lei pentru fiecare din lunile anului 2018. Valoarea contribuției pe pensii pentru salariul de 1.900 lei per lună este de 1.900 X 12 X 25% = 5.700 lei corespunzătoare pentru întreg anul 2018. Plățile se pot face în 4 rate egale în data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru. Practic, până în data de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie se va achita câte o rată de 1.425 lei.
Alte situații particulare:
– dacă în anul 2017 o persoană fizică nu este salariată și nici în anul 2018 nu este salariată și nu a realizat venituri dintre cele enumerate anterior, însă dorește să fie asigurată social, această persoană nu este obligată să depună Declarația 600, însă are dreptul să opteze pentru depunerea formularului ca să fie asigurată în anul 2018.
– daca o persoană începe activitatea ca PFA în 2018, depune declaratia 600 în termen de 30 de zile de la acest eveniment.
– dacă o persoană fizică a depus deja Declarația 600, iar pe parcursul perioadei următoare apare un eveniment pentru care nu mai este obligată la plata asigurărilor sociale în această formă (închidere PFA, etc.), această persoană poate să depună Declarația 600 și să iasă din calitatea de salariat.
Persoanele asiguarate în alte sisteme sociale, depun declarația 600 numai pentru contribuția a sănătate. Nu completează în formularul 600 – secțiunea de contribuție la pensii.
Succes la depunerea declarației 600 până în 31 ianuarie 2018 și nu uitați să efectuați plățile la timp!
Prima sancţiune: avertismentul
Surse din ANAF au declarat că sancţiunea pentru nedepunerea Declaraţiei 600 este amenda de la 500 la 1.000 de lei. Însă, ar exista un acord, sprijinit de lege, care permite ANAF, şi e soluţie agreată, că la constatarea nedepunerii prima sancţiune va fi un avertisment scris. Apoi, dacă situaţia semnalată nu e reglată de contribuabil, ANAF trece la amenzi, conform economica.net.