„Este timpul să facem Declarația 600 să zboare! Este important să ne facem vocea auzită, să cerem o soluție definitivă la haosul creat de Declarația 600. Vom trimite ministrului Teodorovici Declarația 600, dar nu prin intermediul funcționarilor de la ANAF, ci pe calea aerului”, au scris organizatorii pe Facebook.
La ora prânzului, când organizatorii se aşteptau să vină câteva sute de persoane, nu erau decât 12 oameni. Aceştia au venit înarmaţi cu zeci de avioane de hârtie, făcute din Declaraţia 600, pe care le-au lansat spre Ministerul Finanţelor.
„Suntem reprezentanţii a 8.000 de oameni, care au semnat o petiţie adresată domnului ministru al Finanţelor, prin care arătăm că este o problemă cu Declaraţia 600 şi dorim ca cei de la Finanţe să o rezolve cumva. Declaraţia trebuie să „zboare”. Nu avem pârghiile legale pentru a face declaraţia să dispară, dar domnul ministru are aceste mijloace. Noi vrem doar să îi transmitem un mesaj simbolic. Am transformat Declaraţia 600 în avioane de hârtie, am venit cu o flotă de avioane de hârtie, o flotă paşnică, nu e un mesaj de război. O să facem această Declaraţie să zboare, o să o trimitem pe calea aerului spre Ministerul Finanţelor şi sperăm că domnul Teodorovici ne va da o veste bună şi ne va spune cum va face această declaraţie să dispară”, a spus Antoniu Bumb, organizatorul evenimentului.
Printre cei care au venit să arunce în aer Declaraţia 600 se numără şi o actriţă, nemulţumită că statul vrea să o impoziteze pentru un venit pe care nu l-a realizat încă.
Iată ce este Declaraţia 600 şi cine trebuie să o depună.
„Nu suntem de acord cu această Declaraţie, ne încurcă. Nu putem să îi dăm statului nişte bani în avans, pe care noi nu îi avem şi nu avem nicio garanţie că îi vom câştiga anul acesta”, explică actriţa Sofia Acru.
Aceasta mai precizează că, decât să depună Declaraţia 600 şi să plătească un impozit de 8.000 de lei, preferă să nu depună această Declaraţie şi să plătească o amendă fiscală de 2.000 de lei. La fel ca ea gândesc mulţi alţi artişti care obţin venituri din activităţi independente.
„Eu sunt fotograf. Trebuie să plătesc în avans ceva ce nu ştiu dacă voi câştiga sau nu. În fotografie este foarte complicat să estimezi ce se va întâmpla într-un an. Nu ştii dacă vei câştiga la fel ca în anul anterior. În plus, este încă o hârtie pe care trebuie să o completăm, încă o coadă la care trebuie să stăm. Cât timp noi nu ne putem face treaba, nu avem de unde să plătim taxe şi impozite la stat”, spune revoltat Dan Călin, un fotograf din Constanţa.
Guvernul a stabilit ca avocații, notarii, contabilii, ziariștii, persoanele fizice autorizate și cei care înregistrează venituri din chirii trebuie să depună până în data de 31 ianuarie 2018 formularul 600. Practic, erau vizate toate profesiile liberale.
La finalul lunii ianuarie, însă, Guvernul a amânat depunerea Declaraţiei 600 până la data de 15 aprilie 2018. Potrivit Executivului, au fost depuse deja 28.500 de formulare, din totalul de 210.000 de persoane care ar trebui să le completeze.
Citeşte şi: Halep a semnat deja cu Nike! Suma pe care noul sponsor al Simonei o plătește fostului lider din tenis