UPDATE: Declarația pe proprie răspundere a fost actualizată și include, la punctul 11, „asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice”.
În plus, în noua formă publicată pe site-ul Ministerului de Interne, documentul poate fi completat și electronic, pe calculator/laptop și telefon.
Descărcați de AICI noua formă a declarației.
Pentru deplasarea în localitatea de domiciliu și în zonele metropolitane nu va fi nevoie de această declarație începând cu data de 15 mai.
Citeste care sunt zonele metropolitane din Romania!
În ce condiții avem voie să ieșim din localitate
Motivele pentru a ieși din localitate sunt incluse în anexa Hotărârii de instituire a stării de alertă.
- în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- în scop umanitar sau de voluntariat;
- realizarea de activități agricole;
- pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
- îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
- participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
- asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
- activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
- participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
- pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.
- din alte motive justificate, precum: − îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; − îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere; − asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități; − deces al unui membru de familie; – asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice
Cum se completează declarația pe proprie răspundere
Într-un răspuns din 1 aprilie, cu privire la modul de completare al declarației pe propria răspundere obligatorie în perioada stării de urgență, Poliția Română a oferit următoarele detalii:
„Declaraţia pe proprie răspundere poate fi scrisă și de mână. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura. De asemenea, declarația pe propria răaspundere […] poate fi prezentată personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar, însă facem precizarea că declarația trebuie să conțină semnătura olografă a persoanei indiferent de suportul sau mediul pe care este stocată.”
Ce amenzi se dau în starea de alertă
Legea privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 adoptată în data de 13 mai de Camera Deputaţilor prevede că, pentru diminuarea impactului tipului de risc, pot fi impuse restricţii cetăţenilor şi pe perioada stării de alertă.
Pentru încălcarea restricţiilor de deplasare, amenzi de la 500 la 2.500 de lei
Persoanele care se deplasează, pietonal sau cu vehicule, în locurile și, după caz, în intervalele orare în care circulaţia a fost interzisă sau restrânsă pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 500 de lei şi 2.500 de lei.
Nerespectarea de către persoanele fizice, a interdicției de ieșire din zonele stabilite în conformitate cu art.5 alin.(3) lit.c), sau încălcarea intervalelor orare în care este permisă ieșirea din aceste zone este pedepsită cu amendă de la 500 de lei la 2.500 de lei.
Citește întregul articol: Ce amenzi se dau în starea de alertă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro