Declarația pe propria răspundere pe care Ministerul Sănătății le cere părinților s-o semneze înainte de a-și trimite copiii la școală este eronată.

“Cunoscând prevederile articolului 292 Cod Penal cu privire la falsul în declarații, declar pe propria răspundere….”, se precizează în documentul întocmit de Ministrul Sănătății. Doar că adevăratul articol 292 din Codul Penal nu are nicio legătură cu falsul în declarații. El pedepsește, de fapt, oferirea de mită.

Promisiunea, oferirea sau darea de bani sau alte foloase, direct sau indirect, unei persoane care are influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public, pentru a-l determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Articolul nr. 292 Cod Penal:

Falsul în declarații este reglementat în Codul Penal abia la articolul 326: “Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Eroarea este cauzată de consultarea unui Cod Penal învechit, pentru că, e adevărat, în formula din 1968 falsul în declarații era consemnat la articolul 292. Doar că acest cod a fost modificat în 2008, iar articolul, mutat la numărul 326.

Un aspect aparent minor, dar care riscă să anuleze valoarea juridică a tuturor documentelor ce ar urma să “condiționeze primirea copilului în spațiul școlar”, după cum avertizează Ministerul Sănătății.

Iată ce ar trebui să să precizeze părinţii în declaraţia pe propria răspundere cu privire la ultimele 14 zile:

  • Copilul nu a prezentat simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree etc.).
  • Copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19.
  • Copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune.
  • Nu voi aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree etc.).

Ministerul Educației a sesizat deja eroarea

“Modelul de declarație a fost redactat de Ministerul Sănătății. Am trimis o solicitare scrisă către reprezentanții instituției pentru a înlătura acest articol, întrucât Codul Penal în care se regăsește respectivul articol nu mai este în vigoare. De aceea este bine să avem o dezbatere publică: pentru a îndrepta astfel de greșeli”, a declarat pentru Libertatea Monica Anisie, ministrul Educației.

Libertatea a încercat să obțină o explicație de la Ministerul Sănătății în privința acestei erori, însă până la publicarea articolului, apelul nostru a rămas fără răspuns.

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News