Declarația unică 2025 cu noile modificări în vigoare, dar și când se depune formularul 212.

Ce este și cine depune declarația unică 2025

Declarația unică reprezintă formularul prin care persoanele care înregistrează alte venituri decât cele din salarii își declară câștigurile și implicit plătesc impozitul și contribuțiile sociale datorate la stat.

Declarația presupune completarea formularului 212, cu informațiile referitoare la veniturile realizate în anul precedent și cele estimate pentru anul în curs. Potrivit acestei declarații, se va stabili impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul precedent și implicit impozitul estimat și contribuțiile sociale estimate pentru anul în curs.

Declarația unică va fi depusă de toate persoanele fizice care, în anul de impunere, au realizat venituri/pierderi, individual sau într-o formă de asociere, din România și/sau străinătate, și care datorează impozit pe venit și contribuțiile sociale.

Declarația este obligatorie pentru persoanele care au realizat sau vor realiza venituri din activități independente precum PFA, PFI, II, dar și dividente și alte surse, contracte de drepturi de autor, chirii, investiții, criptomonede, a căror valoare depășește valoarea unui salariu minim brut.

Consiliile Județene au cheltuit peste 2 milioane de euro pe servicii juridice în ultimii cinci ani. Mai mult de jumătate din sumă a ajuns la trei mari case de avocatură
Recomandări
Consiliile Județene au cheltuit peste 2 milioane de euro pe servicii juridice în ultimii cinci ani. Mai mult de jumătate din sumă a ajuns la trei mari case de avocatură

De asemenea, Declarația Unică poate fi depusă și de persoanele care nu realizează venituri, dar vor să se asigure în sistemul public de sănătate.

Cine nu depune Declarația Unică, formularul 212

Formularul prin care se declară veniturile nu trebuie depus de persoanele care obțin venituri din salarii, veniturile cu reținere la sursă, care obțin pensii în România, dar și de persoanele care dețin contracte pentru drepturi de autor a căror valoare nu depășește valoarea unui salariu minim bru. 

Când se depune Declarația Unică 2025

Declarația unică se depune în următoarele situații:

  • În termen de 30 de zile de la producerea evenimentului/încheierea contractului între părți, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care până la acea dată nu au avut obligația depunerii declarației.
  • Declarația unică se depune până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, în vederea declarării venitului realizat și implicit stabilirii/definitivării impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale.
O româncă a fugit cu copiii din infernul incendiului din California: „Am plecat în Arizona. E miros de fum și aer poluat și la 4 ore de Los Angeles”
Recomandări
O româncă a fugit cu copiii din infernul incendiului din California: „Am plecat în Arizona. E miros de fum și aer poluat și la 4 ore de Los Angeles”
  • Până la data de 25 mai a fiecărui an, pentru stabilirea și declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza în fiecare an fiscal, dar și pentru declararea și stabilirea contribuțiilor sociale datorate.
  • Până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, sub sancțiunea decăderii, în cazul exercitării opţiunii privind destinaţia unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/câştigul net anual impozabil stabilit potrivit art. 123 alin. (3) din Codul fiscal, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii şi a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private.

Potrivit ANAF, termenul de depunere pentru declarația unică 2025 este de 30 de zile de la producerea evenimentului și în următoarele cazuri:

  • Contribuabilii care realizează venituri din activități independente şi/sau din activități agricole, silvicultură şi piscicultură pentru care impozitul se determină în sistem real şi care, în cursul anului fiscal, îşi încetează activitatea, precum şi cei care intră în suspendare temporară a activității.
  • Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, în situaţiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor încheiate între părţi, pentru care determinarea venitului brut se efectuează potrivit prevederilor art. 120 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi în care chiria este exprimată în lei sau reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută.
Topul celor mai mari amenzi date de Consiliul Concurenței. De la cartelul petroliștilor și cel al mâncării la băieții deștepți din energie, scumpirea RCA și exploatarea lemnului
Recomandări
Topul celor mai mari amenzi date de Consiliul Concurenței. De la cartelul petroliștilor și cel al mâncării la băieții deștepți din energie, scumpirea RCA și exploatarea lemnului
  • Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit, în situaţia încetării activităţii în cursul anului, respectiv a întreruperii temporare.
  • Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri din activităţi independente/activităţi agricole, în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, determinate pe baza normelor de venit sau în sistem real, depun declaraţia în termen de 30 de zile de la obținerea certificatului care atestă încadrarea în gradul de handicap, în vederea recalculării venitului net anual şi a impozitului datorat.

Cum se poate corecta Declarația unică transmisă deja

Declarația unică transmisă deja cu informațiile punctuale privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale declarate poate fi corectată de către contribuabili, fie din propria inițiativă, fie ori de câte ori informațiile actuale nu corespund cu cele din declarația depusă anterior.

Se va depune o declarația rectificativă în condițiile prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi formular, bifându-se cu X căsuţa/căsuţele „Declaraţie rectificativă privind capitolul I” şi/sau „Declaraţie rectificativă privind capitolul II”, completându-se, după caz, capitolul I „Date privind impozitul pe veniturile realizate şi contribuţiile sociale datorate pentru anul …..” şi/sau capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate pentru anul ………..”, potrivit ANAF.

Contribuabilii pot rectifica impozitul pe venit estimat până la data de 31 decembrie a anului de impunere, cu ecepția contribuabililor care nu au obligaţia completării capitolului I din declaraţie şi care rectifică declaraţia în condiţiile prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Cum se depune Declarația unică, formularul 212

Declarația Unică se depune prin mijloace eletronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, și anume:

  • prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe portalul www.anaf.ro;
  • prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;
  • Declarația Unică se poate depune în format letric, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Schimbări în Declarația unică 2025

Începând cu anul 2024, s-a modificat baza de calcul a contribuțiilor la sănătate, CASS. Acestea se vor calcula ca 10% din venitul net, cu un plafon minim de 6 salarii și unul maxim de 60 de salarii, iar contribuțiile la sănătate au devenit cheltuială deductibilă, se scad din baza de impozitare a venitului.

Tot din 2024, contribuțiile la sănătate se vor aplica separat pentru veniturile din activități independente, fără a se cumula cu veniturile obținute pe persoană fizică.

Cu toate acestea, și în 2025 au fost anunțate noi schimbări în ceea ce privește calculul taxelor și impozitelor, potrivit ordinului ANAF 7.015/2024, publicat în Monitorul Oficial în ultima lună a anului 2024, dar și un nou model de Formular 212.

Declarație unică (Formular 212) va trebui completată și depusă în 2025 până la data de 25 mai de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, dobânzi bancare, investiții, activități independente și altele, conform prevederilor Codului Fiscal. Acest formular este esențial pentru declararea veniturilor realizate și calcularea contribuțiilor sociale datorate.

Totodată, ordinul ANAF 7.015/2024, publicat în Monitorul Oficial la sfârșitul anului trecut, introduce mai multe modificări și schimbări importante:

  • Majorarea salariului minim brut – în 2025, plafonul pentru contribuțiile sociale se calculează la salariul minim brut de 4.050 lei, comparativ cu 3.300 lei în 2024. Aceasta determină o creștere a sumelor datorate pentru CAS (25%) și CASS (10%).
  • Venituri independente și contribuții sociale– Persoanele care realizează venituri nete anuale egale sau mai mari de 12 salarii minime brute vor plăti contribuții de asigurări sociale și de sănătate.
  • Plafonul maxim pentru plata CASS este stabilit la 24.300 lei/an.
  • Eliminarea declarării veniturilor estimate: Contribuabilii nu mai sunt obligați să depună estimări pentru venituri și contribuții fiscale pe parcursul anului fiscal.
  • Regula celor 5 contracte: Veniturile provenite din mai mult de cinci contracte de închiriere nu vor mai fi tratate drept venituri din activități independente.
  • Deducerea pentru aparatele fiscale electronice: Această facilitate a fost eliminată.

Schimbările aduse Declarației unice 2025 sunt menite să simplifice procesul de declarare fiscală, dar implică contribuții mai mari în contextul majorării salariului minim brut.

Sursă info: static.anaf.ro

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Care e schema de vaccinare obligatorie pentru copii

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
Unica.ro
DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
El este fiul lui Călin Georgescu. Are o meserie total diferită de a părinților lui și s-a aflat și ce alte afaceri mai are, dar și cât de mult câștigă: "Un șoc total, dar am avut norocul..." Uluitor, ce spune și despre victoria tatălui său
Viva.ro
El este fiul lui Călin Georgescu. Are o meserie total diferită de a părinților lui și s-a aflat și ce alte afaceri mai are, dar și cât de mult câștigă: "Un șoc total, dar am avut norocul..." Uluitor, ce spune și despre victoria tatălui său
Încă un divorț-șoc în showbiz! Celebra actriță, mamă a 3 copii, divorțează după 16 ani! Și soțul e foarte cunoscut
Libertateapentrufemei.ro
Încă un divorț-șoc în showbiz! Celebra actriță, mamă a 3 copii, divorțează după 16 ani! Și soțul e foarte cunoscut
Orașul de lângă București care este inundat de străini. În weekend aproape că nu există locuri de cazare, terasele și restaurantele sunt pline ochi
FANATIK.RO
Orașul de lângă București care este inundat de străini. În weekend aproape că nu există locuri de cazare, terasele și restaurantele sunt pline ochi
Ilina Pârvu, de la „Visuri la Cheie”, a fost condusă pe ultimul drum, iar imaginile de la înmormântare sunt zguduitoare
Unica.ro
Ilina Pârvu, de la „Visuri la Cheie”, a fost condusă pe ultimul drum, iar imaginile de la înmormântare sunt zguduitoare
Zeci de bugetari, anunţaţi că vor fi concediaţi. Sunt trimişi să se angajeze la privat
Observatornews.ro
Zeci de bugetari, anunţaţi că vor fi concediaţi. Sunt trimişi să se angajeze la privat
Horoscop 10 ianuarie 2025. Fecioarele au un moment bun pentru a reveni la cumințenia sănătoasă care le poate face zilele mai frumoase
HOROSCOP
Horoscop 10 ianuarie 2025. Fecioarele au un moment bun pentru a reveni la cumințenia sănătoasă care le poate face zilele mai frumoase

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI