Consilierii judeţeni, reuniţi în cadrul şedinţei ordinare, au adoptat, vineri, o declaraţie simbolică de unire cu Republica Moldova, care a fost citită în plen de către consilierul judeţean PMP Romulus Iaru.

«Prin puterea dreptului istoric și a dreptului de neam, pe baza principiului conform căruia noroadele singure să-și hotărască soarta lor aşa», cum stă consfințit în Declarația de Unire de la 27 martie 1918 prin care Basarabia de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România, consilierii judeţeni aleşi în Consiliul Judeţean Galaţi susțin localitățile din Republica Moldova, care în mod deschis și asumat și-au exprimat sau își vor exprima dorința de unire cu patria-mamă, România”, se arată în declaraţia de unire. 

Totodată, este condamnat pactul Ribbentrop-Moltov, încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă la 23 august 1939, CJ Galaţi solicitând parlamentelor din România şi Republica Moldova să aprobe cadrul legal necesar pentru Reunirea Basarabiei cu România.

„Solicităm Parlamentelor Republicii Moldova și României să emită o declarație politică comună privind reîntregirea țării și a neamului românesc, să elaboreze și să aprobe cadrul legal necesar pentru Reunirea Basarabiei cu România.Dacă declaraţia de unire de azi este una simbolică, să ne ajute Dumnezeu ca ea să fie un pas hotărâtor spre unirea deplină, când nu va mai fi graniță pe Prut și toți români vor trăi uniți întregranițele României zidite de înaintașii noștri, consfințite prin actul Unirii de la 1918. Prin prezenta declarație de unire ne exprimăm bucuria de a sărbători împreună cu frații noștri români de pretutindeni Centenarul Uniri 1918 – 20l8 și ne declarăm adeziunea la valorile naționale și democratice ale spațiului cultural românesc”, se mai arată în declaraţia de unire simbolică. 

Consilierii judeţeni din Galaţi au aprobat vineri şi două acorduri de cooperare între judeţul Galaţi şi raioanele Cahul şi Hânceşti.

Fiecare acord încheiat, pentru obţinerea de fonduri cu finanţare transfrontalieră, se referă la dezvoltarea relațiilor de parteneriat și a cooperării reciproc avantajoase între părți, contribuind la crearea condițiilor favorabile de dezvoltare a domeniilor social-economic, tehnico-științific, turistic și cultural.

„Şi în şedinţa anterioară când am aprobat un parteneriat cu Raionul Anenii Noi, şi astăzi cu cu Hânceştiu, cu Cahulul, judeţul Galaţi, CJ Galaţi, are relaţii puternice, relaţii strânse de colaborare, de prietenie cu prietenii, cu fraţii noştri de peste Prut, relaţii economice, şi sper ca într-un viitor, poate nu îndepărtat, împreună cu fraţii noştri de peste Prut să fim în marea familie europeană. Eu vă mulţumesc mult pentru că în astfel de momente importante, consensul este în unanimitate şi să sperăm că aşa cum acum o sută de ani s-a reuşit să sperăm că şi noi astăzi vom reuşi sau de acum înainte vom reuşi să ne dăm mâna cu fraţii noştri de peste Prut”, a spus preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Citește și: Amănuntele „spinoase” ale protocolului SRI-Parchetul general evidențiază dorința Statului ca anchetele să fie mai rapide

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News