UPDATE – Ora 14.15: Purtătorul de cuvânt al președintelui României a criticat rectificarea bugetară, negativă pentru această instituție, după ce Guvernul a decis să taie din sumele alocate Administrației Prezidențiale.
Preşedintele Klaus Iohannis consideră că rectificarea bugetară anunţată de Guvern reprezintă „o încălcare grosolană şi o încercare de a bloca prin constrângeri bugetare activitatea unei instituţii fundamentale”, a afirmat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.
„Guvernul utilizează finanțele publice ca pe un instrument politic”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.
Totodată, șeful statului a acuzat Guvernul că face sabotaj bugetar, care este de natură să afecteze buna funcționare a instituției.
„În privinţa Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele României consideră că rectificarea bugetară anunţată reprezintă o încălcare grosolană şi o încercare de a bloca prin constrângeri bugetare activitatea unei instituţii fundamentale. Consecinţele sunt grave asupra acţiunilor preşedintelui României şi, implicit, a reprezentării statului român. După ce în repetate rânduri actuala majoritate parlamentară a încercat să amputeze prerogativele preşedintelui României, acum Guvernul apelează la această formă de sabotaj bugetar”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a afirmat, marţi, că reducerea de către Guvern a bugetului Administraţiei Prezidenţiale este de natură să ducă la imposibilitatea de a se mai desfăşura Summitul Iniţiativei celor 3 Mări.
Potrivit lui Dobrovolschi, bugetul Administraţiei Prezidenţiale pe 2018 a fost stabilit în cuantum de 57,558 de milioane de lei, tocmai pentru că aceasta este suma necesară susţinerii în mod corespunzător a activităţii preşedintelui.
„În contextul unei rectificări negative de o asemenea anvergură, România nu va putea fi reprezentată şi nu va putea să îşi onoreze angajamentele internaţionale asumate, cum ar fi găzduirea şi organizarea Summitului Iniţiativei celor 3 Mări şi evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Astfel, reducerea, de către Guvern, a bugetului Administraţiei Prezidenţiale este de natură să ducă la imposibilitatea de a se mai desfăşura Summitul Iniţiativei celor 3 Mări, care este găzduit de România şi organizat de către Administraţia Prezidenţială, pe 17 şi 18 septembrie”, a declarat Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.
Potrivit purtătorului de cuvânt al şefului statului, Summitul din acest an este un eveniment de o anvergură deosebită, care presupune participarea a 12 şefi de stat din Europa Centrală şi de Sud-Est, a preşedintelui Comisiei Europene, a unor invitaţi de nivel înalt din Statele Unite şi din conducerea instituţiilor financiare europene şi internaţionale.
El presupune şi organizarea primei ediţii a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor 3 Mări, cu peste 600 de participanţi – oameni de afaceri şi oficiali din cele 12 state ale Iniţiativei, din restul Uniunii Europene şi din SUA, din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Balcanii de Vest, precum şi reprezentanţi ai unor think-tank-uri renumite pentru componenta de dezbateri a Forumului.
Totodată, Mădălina Dobrovolschi a spus că acest Summit este important pentru că este primul care urmează să producă rezultate concrete: pe lângă Forumul de Afaceri, Summitul urma să omologheze o listă de proiecte prioritare majore de interconectare în domeniile transport, energie şi digital, care să stimuleze dezvoltarea economică a statelor regiunii, să creeze o reţea de camere de comerţ în regiune, să stimuleze crearea unui Fond de investiţii al Iniţiativei, dar şi alte elemente foarte importante.
„Pentru toate aceste rezultate, Administraţia Prezidenţială, împreună cu alte instituţii ale statului, inclusiv din componenţa Guvernului, a lucrat intens de mai bine de un an, iar acum aceste rezultate sunt puse în pericol, afectând grav şi iresponsabil nu doar interesele de politică externă şi de dezvoltare ale României, precum şi reputaţia internaţională a statului român, dar şi interesele regiunii Europei Centrale şi de Sud-Est. Partenerii externi ai României vor afla, astfel, că Guvernul blochează angajamentele internaţionale ale ţării noastre”, a afirmat Dobrovolschi.
Ea a mai arătat că diminuarea fondurilor bugetare de către Guvern va avea impact negativ şi asupra celorlalte acţiuni de politică externă întreprinse de şeful statului.
Administrația Prezidențială mai precizeaz că a adus la cunoștință Ministerului Finanelor Publice (MFP) și Guvernului situația gravă în care s-ar putea ajunge dacă vor fi efectuate reducerile masive de buget.
În ceea ce privește lipsa comunicării între Administrația Prezidențială și MFP, invocată de ministrul finanțelor, precizăm faptul că în urma discuției telefonice pe care Președintele României a avut-o vineri, 3 august a.c., cu prim-ministrul, doamna Viorica Dăncilă l-a mandatat pe consilierul de stat Darius Vâlcov să poarte discuții cu reprezentanții Administrației Prezidențiale pe tema rectificării bugetare.
Aceste discuții au avut loc încă de vineri și au fost urmate de o adresă oficială transmisă de către Administrația Prezidențială reprezentantului Guvernului. O nouă adresă a fost astăzi expediată și MFP.
Rectificarea bugetară va fi negativă în ce privește sumele alocate Administrației Prezidențiale, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Pază și Protecție. Sunt instituții pe care liderul Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, le-a criticat în repetate rânduri și le-a numit drept Statul Paralel.
Deși rectificarea bugetară este, per ansamblu, una anunțată ca fiind pozitivă, sunt și instituții cărora li se taie din bugete. Pe lista neagră a Guvernului au intrat, de data aceasta, ministerele Economiei, Energiei, Dezvoltării, Ministerul de Externe, al Turismului al Mediului, al Apelor și Pădurilor, al Tineretului și al Cercetării.
Citește și: INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ. Băiatul lui Dragnea a scăpat de 10.000 de porci înainte de molimă! Guvernul știa că vine pesta, dar populația și ceilalți fermieri au aflat ultimii!