Coronavirusurile au afectat oamenii de foarte mulți ani, dar niciodată n-am putut face un vaccin împotriva lor – dezvăluia un cercetător australian în Libertatea, la începutul săptămânii.
La sfârșitul săptămânii, noi voci autorizate i s-au alăturat în susținerea ipotezei că un antidot pentru SARS-COV-2 s-ar putea dovedi imposibil de obținut.
David Nabarro, profesor la Imperial College London, a avertizat că ne-am putea vedea nevoiți să conviețuim cu COVID-19 și să-l acceptăm ca pe “o amenințare constantă”.
Nu poți face vaccinuri pentru toate virusurile, unele dintre ele – cum este coronavirusul – sunt foarte dificile, pur și simplu cercetătorii nu reușesc să dezvolte un ser eficient împotriva lor.
Prof. David Nabarro:
Iar Christopher Witty, secretar de stat în Ministerul Sănătății din Marea Britanie, a declarat vineri în fața Parlamentului că “există temeri” în rândul cercetătorilor că imunitatea la COVID-19 nu poate fi stimulată – cu alte cuvinte, nu se poate obține un vaccin eficient.
Sunt multe necunoscute legate de imunitatea la coronavirus. Și atunci, obținerea unui vaccin e problematică. Nu putem garanta succesul. Să nu uităm că pentru nici un alt coronavirus nu a fost obținut un vaccin. Trebuie să tratăm cu rezerve declarațiile celor care promit unul și încă repede.
Christopher Witty:
“Vaccinul parțial”, o variantă
Prof. David Nabarro crede că, deși sunt foarte slabe șansele obținerii unui vaccin eficient pentru COVID-19, unul care să stimuleze imunitatea, cercetătorii ar putea dezvolta un “vaccin parțial”, care, chiar dacă nu ne ferește de infectarea cu noul coronavirus, ne ajută în lupta cu el.
Mai bine ai un vaccin mai puțin eficient decât niciunul. Cu acest “vaccin parțial”, chiar dacă ne îmbolnăvim, nu mai facem forme severe. Ar fi o formă de protecție mai ales pentru grupele de risc, care au un sistem imunitar slăbit și boli cronice. Și ar duce, evident, la scăderea ratei mortalității.
Prof. David Nabarro: