Actul normativ va desecretiza toate protocoalele de colaborare dintre Direcția Națională Anticorupție și Serviciul Român de Informații, SRI și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Față de forma adoptată de senatori, deputații au inclus pe lista documentelor care vor fi desecretizate și cele încheiate cu DIICOT și CSM.

Un alt amendament adoptat de comisia juridică permite ca aceste documente declasificate să fie centralizate de comisia parlamentară pentru controlul SRI, la cerere.

Proiectul de lege a fost deja adoptat de Senat, pe 22 octombrie, iar deputații au votul decizional, în acest caz.

Efectele legii

Cu mai multe amendamente adoptate în Parlament, legea ar urma să redeschidă o serie de dosare. De altfel, aceasta a fost și intenția anunțată de Liviu Dragnea, liderul PSD spunând că s-au dat foarte multe sentințe nedrepte.

„Dosarele în care au fost pronunţate hotărâri definitive şi în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existenţă a documentelor prevăzute la articolul 1 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competenţa revine primei instanţe care a soluţionat fondul cauzei”, prevede unul dintre amendamente.

O altă modificare a actului normativ a fost adusă articolului 4.

„Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevăzute la articolul 1 au posibilitatea, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit”, mai prevede o modificată operată.

 
 

Urmărește-ne pe Google News