Cuprins:
Acesta prevede eliminarea finanțării pentru naveta personalului didactic și angajaților din învățământul preuniversitar. Adoptată în ședința de Guvern din 30 decembrie, ordonanța va intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial. Astfel, cheltuielile pentru naveta cadrelor didactice nu vor mai fi acoperite din bugetul de stat în 2025.
Înghețarea salariilor și suspendarea concursurilor în Educație
Printre modificările importante aduse de ordonanță, se numără înghețarea salariilor în Educație la nivelul lunii noiembrie 2024, în ciuda promisiunilor de majorări de 50% pentru personalul din acest sector.
De asemenea, concursul de Titularizare și angajările în învățământ vor fi suspendate, cu excepția posturilor unice. În ceea ce privește primele de carieră, acestea vor fi acordate doar dacă se va reuși decontarea integrală din fonduri externe.
Tichetele sociale și reducerile pentru transportul studenților
Tichetele sociale pentru sprijin educațional, acordate preșcolarilor și elevilor dezavantajați, riscă să fie suspendate în 2025, deoarece ordonanța condiționează acordarea acestora de „decontarea integrală” din fonduri externe.
De asemenea, reducerile pentru transportul studenților vor fi limitate doar la rutele dintre domiciliu și facultate, în ciuda protestelor organizațiilor studențești.
Amânarea aplicării unor prevederi importante din Legea Educației
O serie de prevederi din Legea Educației care stipulează alocarea unui procent din PIB pentru Educație și masa caldă pentru elevi vor fi amânate sau reduse.
Totodată, reorganizarea inspectoratelor școlare și a altor instituții din învățământul preuniversitar va fi amânată, iar reformele privind formarea cadrelor didactice vor fi suspendate.
Amânarea măsurilor de sprijin pentru elevi și studenți
Măsurile de sprijin pentru elevi, precum voucherele pentru cei cu cerințe educaționale speciale (CES), bursele și limitarea numărului de elevi în licee, vor fi amânate până în 2026.
De asemenea, profesorii cu peste 15 ani de vechime și gradul didactic I nu vor beneficia de reducerea normei de predare cu două ore săptămânal, așa cum prevedea legea 198/2023.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
NECULAI52 • 31.12.2024, 18:31
Bine că s-a păstrat diurna magistraților! Clasa politică are nevoie de ei, nu de un electorat educat!