Acestea arată că totul a început la finalul lui 2012, când serviciile secrete au semnalat probleme la această unitate a Jandarmeriei, privind decontarea nelegală a mai multor bunuri, urmare unor misiuni efectuate în Bosnia.
Astfel rapoartele serviciilor secrete atenționau că se fac deconturi, presupus fictive, de către unii jandarmi, dintre cei trimiși în aceste misiuni, care sunt acceptate de către unitate.
Mână-n mână cu bosniacii
Dosarul generalului Neculai Bontic a fost declanșat ca urmare a unor suspiciuni de sustragere de carburant și de mituire a unor comandanți, de către anumite cadre militare, ce aveau misiuni în Bosnia, la care se deplasau cu vehiculele militare ale unității.
Mai precis, spun sursele citate, cei în cauză intraseră în relație cu cetățeni bosniaci care le livrau facturi și chitanțe false de alimentare cu combustibil și de achiziție a unor bunuri, pe care cei în cauza le-au decontat apoi la Jandarmerie.
Serviciile secrete au suspicionat la acea vreme că aceste documente sunt false și că achizițiile nu au existat în realitate.
S-au luat astfel la verificat modalitatea de decontare și de ținere a evidenței a consumului de carburant, context în care s-a constatat că acesta era dublu față de cel real.
Amenințări de general
Pe de altă parte, spun sursele citate, Neculai Bontic i-a amenințat pe ofițerii din cadrul corpului de control al Jandarmeriei care au avut inițiativa de a verifica ce se petrecea în unitatea acestuia.
Verificările nu ar fi rămas fără ecou iar generalul ar fi promis răzbunare față de inițiatori.
După declanșarea primei cercetări, explică acleași surse, Bontic l-ar fi destituit pe șeful serviciului Control, „colonelul Gălățeanu”, care a fost tras pe linie moartă la Direcția Generală de Mobilizare și Organizare din minister.
Generalul, colonelul și locotenentul
Dacă DNA a luat capătul firului, DIICOT vine să închidă cercul ițelor penale de la Baza de Administrare și Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Deși generalul Neculai Bontic a fost pus sub urmărire penală încă din 2013, de procurorii DNA, care demantelaseră jocurile cu iz penal ale gradatului, subalternii acestuia, Marian Corcodel și Daniel Preoteasa, erau martori ale anchetatorilor anticorupție privind faptele șefului lor.
De sesizat este că în prezent ambii subalterni sunt acuzați la DIICOT, între altele, pentru fapte identice cu cele ale generalului pe care l-au turnat cu patru ani în urmă anchetatorilor DNA.
Surse judiciare povestesc pentru Libertatea că Preoteasa s-a dat drept victimă constrânsă de generalul Bontic pentru a-i pune acestuia combustibil în mașinile pe care gradatul le aducea la alimentat la unitate.
În plus, potrivit acuzațiilor pentru care se fac cercetări în dosarul DIICOT, după plecarea forțată a generalului Bontic, urmașii, Corcodel și Preoteasa, ar fi pus bazele unui grup mai amplu ce se ocupa și cu cămătăria și șantajarea subalternilor.
Problemele actuale ale foștilor martori ai lui Bontic s-ar putea datora „animozității” născute între cei doi și fostul lor șef, despre care surse judiciare spun că s-ar fi concretizat în amenințări făcute în cercuri restrânse de general, după „debarcare”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro