Judecătorii de la Curtea Supremă a SUA au aprobat părţi dintr-o cerere de urgenţă a Preşedinţiei de a pune în aplicare imediat ordinul executiv din 6 martie, în timp ce lupta judiciară continuă. Astfel, Curtea Supremă a decis că nu vor putea intra pe teritoriul SUA „cetăţenii străini (din cele şase ţări vizate de ordin – n.r.) care nu au o relaţie de bona fide cu o persoană sau entitate din Statele Unite”.
Instanța a permis și interdicţia de 120 de zile vizând refugiaţii care vor să intre în SUA.
Ordinul semnat în martie prevede interdicţia intrării în Statele Unite, pe o perioadă de 90 de zile, a cetăţenilor Iranului, Libiei, Siriei, Somaliei, Sudanului şi Yemenului şi aplică restricţiile noilor solicitanţi de vize, adică nu şi celor care au deja drept de rezidenţă.
Totodată, instanţa a decis să examineze în toamnă apelurile depuse de Casa Albă, anunțând că va asculta argumentele privind legalitatea uneia dintre cele mai semnificative politici ale lui Trump în următoarea sa perioadă de activitate, ce va începe în octombrie.
Decizia Curții Supreme a SUA este o victorie notabilă pentru liderul de la Casa Albă, chiar dacă ordinul a fost aprobat parțial. Decretul inițial, care a stârnit proteste în SUA, prevedea închiderea temporară a frontierelor SUA pentru cetățenii din cele șase țări majoritar musulmane, precum și pentru toți refugiații. Acest ordin a fost suspendat de mai mulți judecători, în primă instanță și în apel.
Reacția lui Donald Trump după anunțul Curții Supreme
La scurt timp după ce Curtea Supremă a anunțat decizia în acest caz, Donald Trump a afirmat că „este o zi măreață pentru siguranța și securitatea Americii”.
„Ca preşedinte, nu pot permite accesul în ţara noastră al oamenilor care vor să ne facă rău”, a mai spus liderul de la Casa Albă.